Gorenjska
778 ogledov

Brnik: Bosch Rexroth odprl nov proizvodni obrat

Bosch Rexroth, Brnik FB Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport/STA Slovesno rezanje traku ob uradnem odprtju novega proizvodnega obrata Bosch Rexroth na Brniku 16. junij 2023.
Slovensko podjetje Bosch Rexroth, ki je del istoimenske nemške skupine in širšega konglomerata Bosch, je danes v bližini brniškega letališča odprlo svojo novo poslovno in proizvodno stavbo. Podjetje bo na Brniku združilo zaposlene z dosedanjih treh lokacij, hkrati pa bo razširilo proizvodnjo in ustvarilo najmanj 123 novih delovnih mest.

Podjetje bo za 13,2 milijona evrov vredno investicijo prejelo 830.000 evrov državne spodbude. Kot je dejal minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, vlaganja v naložbe, ki omogočajo diverzifikacijo ponudbe podjetij, prinašajo številne pozitivne učinke ne samo investitorjem, temveč celotnemu gospodarstvu. "Tovrstne investicije spodbujajo inovacije in tehnološki napredek, kar nas postavlja na globalni zemljevid konkurenčnosti," je poudaril.

Bosch Rexroth je v Sloveniji prisoten že 25 let, in sicer od leta 1998, ko je bila sklenjena pogodba, s katero je Domel družbo Indramat Elektromotorji prodal družbi Mannesmann Rexroth. Leta 2016 se je družba preimenovala v Bosch Rexroth in igra pomembno vlogo v globalni proizvodni mreži skupine, ki je lani ustvarila sedem milijard evrov prihodka.

"Imamo tudi ambiciozen načrt, da bi leta 2028 dosegli deset milijard evrov prodaje," je povedal član izvršnega odbora Bosch Rexroth AG, odgovoren za proizvodnjo in vodenje kakovosti, Reinhard Schäfer. Kot je dejal, bo k tej načrtovani rasti prispeval tudi nov proizvodni obrat na Brniku, ki je pomemben del investicij skupine Bosch Rexroth v stavbe, stroje, novo tehnologijo in v ljudi.

Generalni direktor Bosch Rexroth Slovenija Martin Andreas Hansen je pojasnil, da je v novem objektu 24.500 kvadratnih metrov površin, od tega jih je 14.000 namenjeno proizvodnji, 4.000 logistiki, 4.000 pisarnam in 2.500 tehničnemu področju.

Doslej je podjetje delovalo na treh najetih lokacijah. Uprava in večji del proizvodnje sta bila v Škofji Loki, mehanska obdelava v Železnikih, razvojni oddelek pa v Šenčurju. Sedaj bodo vse enote združili pod eno streho. Gradnja objekta na Brniku se je začela sredi lanskega leta, danes pa je vanj preseljen že dobršen del dejavnosti družbe.

Podjetje velja za specialista na področju razvoja in proizvodnje najbolj zahtevnih elektromotorjev ter točkovnih varilnih transformatorjev za potrebe avtomobilske industrije, obdelovalne stroje ter avtomatizacijo proizvodnje. Gre za izrazito maloserijsko proizvodnjo zahtevnih izdelkov, ki so prilagojeni specifičnim zahtevam kupcev.

Kmalu še več kot 100 novih zaposlitev

Z novim obratom se bo proizvodni program podjetja razširil, in sicer se bodo na Brniku delali tudi vijačniki. Prav tako se v nov obrat seli del proizvodnje iz Nemčije. Sedaj se namreč statorji, ki jih proizvedejo v Sloveniji, večinoma transportirajo v Nemčijo ter tam sestavljajo v servo motorje. Sedaj pa bodo proizvodnjo poenotili v Sloveniji.

V treh letih naj bi se proizvodnja podjetja količinsko povečala za 200 odstotkov, močno se povečuje tudi število zaposlenih. Medtem ko jih je bilo ob začetku gradnje okoli 400, naj bi jih bilo do konca leta že več kot 500.

"Takih zgodb si v Sloveniji lahko samo želimo"

Z investicijo Bosch Rexrotha je zadovoljen tudi predsednik vlade Robert Golob, ki je prepričan, da nam bo tehnologija pomagala pri ukrepih, ki jih od nas terjajo podnebne spremembe. Posebej je izpostavil pomen elektrifikacije industrije, pri čemer lahko pomembno vlogo igra tudi Bosch Rexroth.

Poudaril je, da so v času pandemije in ukrajinske ter energetske krize odgovorni industrialci investirali v trajnostno prihodnost. "Samo tisti gospodarstveniki, ki znajo pravočasno investirati v dolgoročne trende, so zmagovalci prihodnosti," je prepričan Golob. Poleg vlaganj v znanje in tehnologijo pa je kot ključ do višje dodane vrednosti in s tem višjih plač poudaril tudi zadovoljstvo zaposlenih, ki so ga na današnji prireditvi izpostavili tudi vodilni v Bosch Rexrothu.

"Všeč mi je, da znamo na enem mestu združevati skrb za okolje in skrb za zaposlene ter hkrati tudi skrbeti za materialno blaginjo. Mislim, da si takih zgodb v Sloveniji lahko samo želimo in verjamem, da jih bomo še imeli, tudi tu v bližini. Naj nam bo današnji dan vsem navdih, da je vse to mogoče združiti v celoto, ki zmaguje na dolgi rok," je sklenil premier.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.