Gorenjska
1303 ogledov

CeKR edinstvena kartica je vse, kar potrebuje povprečen Kranjčan

Kartica CeKR
1/4
Borut Cvetko / Mediaspeed
V Kranju bodo občani dobili možnost pridobiti identifikacijsko-plačilno kartico oziroma aplikacijo, ki bo veljala za identifikacijo v javnih in mestnih storitvah, na primer knjižnici, poleg tega pa bodo z njo lahko plačevali blago in storitve kjerkoli po svetu.

Mestna občina Kranj (MOK) je po dobrem letu razvoja predstavila, kako napreduje uresničevanje vizije mestne kartice MOK, ki jo razvijajo v sodelovanju z NLB in partnerji – Viso in podjetji Bankart, Rekono, Avera in Ridango.

Trenutno njene funkcionalnosti v praksi preskuša ožji krog uporabnikov, v njen sistem umeščajo dostop do večjega nabora mestnih storitev, potekajo pa že tudi prvi dogovori z javnimi zavodi in zasebnimi ponudniki za vzpostavitev bonitetnega sistema ugodnosti.

Zakaj CeKR

Kartica je ime dobila po cekarju, pripomočku, v katerem se prenašajo izbrane dobrine, obenem pa je ime zloženka 'Ce' in 'KR', kar pomeni Celostni, tudi centralni Kranj, ter nakazuje povezavo različnih sektorjev in storitev, kot so mestni prevoz, energija, zdravstvo in izobraževanje ter ustvarjanje povezanega in učinkovitega mestnega okolja.

Kartica Mestne občine Kranj z imenom CeKR poleg identifikacije uporabnika omogoča plačevanje storitev in blaga kjer koli po svetu ali po spletu. Gre za predplačniško plačilno kartico, ki je osnovana na  mednarodnem plačilnem sistemu Visa. Za pravilno, varno ter zakonito in skladno delovanje bo poskrbela banka NLB.

Kartica CeKR | Avtor: Borut Cvetko / Mediaspeed Borut Cvetko / Mediaspeed

Z eno kartico oziroma aplikacijo za telefone in pametne ure bodo imetniki bistveno lažje in varneje uporabljali in plačevali javne mestne in druge storitve, so prepričani na občini.

Posebna bo tudi zaradi grafične podobe, saj bodo na njej nekatere ključne geografske in arhitekturne značilnosti mesta Kranj. Kartica je primerna tudi za uporabo slepih in slabovidnih oseb.

Župan Kranja Matjaž Rakovec je izpostavil, da takšne kartice, ki bi hkrati združevala mestno in plačilno kartico, doslej v Evropi še ni bilo. V ozadju je tudi zaradi vključitve plačilnih zmogljivosti zelo kompleksen razvoj, ki bo trajal še nekaj časa.

Kartica bo za občane brezplačna. Dostopna bo tudi drugim, a bodo morali pokriti stroške izdelave kartice in letne članarine. Kartico namerava Kranj ponuditi tudi drugim gorenjskim občinam, ki bi jo lahko prilagodile po svojih potrebah. 

Zraven bodo povabili zasebnike, pripravljajo popuste

K projektu bodo povabili zasebne ponudnike in skupaj z javnimi zavodi razvili bonitetni sistem ugodnosti. Prvi dogovori na tej ravni že potekajo, želja pa je povezati različne deležnike v občini in omogočiti povezano ponudbo med njimi.

To bo prinašalo ugodnosti za imetnike kartice pri uporabi mestnih in drugih storitev, primarno za motiviranje njihovih vsakodnevnih trajnostnih dejanj, večji obisk ponudnikov ter s tem oživljanje starega mestnega jedra, nenazadnje tudi spodbudo lokalnemu gospodarstvu.

V praksi to po besedah kranjskega župana Matjaža Rakovca pomeni, da si bo lahko imetnik s kartico izposojal na primer knjige ali kolo ter imel ugodnosti pri obisku kulturnih in športnih ustanov. 

Uporabo mestnega prometa bodo s pomočjo CeKRa poskušali povečati tudi z zaračunavanjem prevoznih storitev po načelu tako imenovane "poštene cene", to je z zaračunavanjem najugodnejše cene vozovnice.

Rakovec je sicer kartico predstavil v družbi predsednika uprave NLB Blaža Brodnjaka in direktorice Vise za Slovenijo Alenke Mejač Krassnig.

Nova vstopna točka za številne informacije in želje

Za funkcionalnost kartice bo zelo pomembna platforma "Pametni Kranj". Poleg upravljanja kartice CeKR (nalaganje sredstev, spremljanje stanja bonitetnega programa, aktualne ponudbe …), so na njej na voljo tudi različne informacije, na primer, o stanju okolja in dogajanju v Kranju, vozni redi, podatki o razpoložljivosti mestnih koles, prostih mestih na parkiriščih, orodja za načrtovanje (trajnostnih) poti, omogočala bo tudi učinkovito dvosmerno komunikacijo mestna uprava–občani, dodajali pa ji bodo, tako kot mestni kartici, še nove vsebine in funkcionalnosti.

Na prvi pomladni dan splošno dostopna

Projekt vzpostavitve sistema mestne kartice, ki ga v Mestni občini Kranj napovedujejo nekaj let, je v zaključni razvojni fazi. Trenutno predplačniško in identifikacijsko kartico, ki so jo po imenovali CeKR, preizkuša ožji krog uporabnikov, javnosti pa bo predvidoma dostopna 21. marca na prvi pomladni dan, so snovalci pojasnili na današnji predstavitvi v Kranju.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:59 17.februar 2024.

    No to je napredek,ane zoki?

Sorodne novice