Gorenjska
135 ogledov

Gorenjski junaki v modrem: Od dramatičnih reševanj do plemenitih dejanj

Policijska kapa Generalna policijska uprava
Na slovesnosti v Policijski akademiji v Tacnu so včeraj podelili medalje policije za požrtvovalnost in hrabrost. Med dobitniki priznanj so bili tudi gorenjski policisti.

Na slovesnosti je bilo podeljenih 97 medalj za požrtvovalnost in hrabrost, s čimer so v policiji priznali in proslavili dejanja tistih, ki so v trenutkih največje potrebe pokazali izjemno srčnost in odločnost. Med njimi je bilo 89 medalj za požrtvovalnost in osem za hrabrost, kar priča o številnih zgodbah, kjer so posamezniki brez pomisleka stopili v bran sočloveku. Dogodka sta se udeležila tudi generalni direktor policije Senad Jušić in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ki sta skupaj podelila priznanja in s svojimi besedami dodatno poudarila pomen tovrstnih dejanj.

Jušić v svojem nagovoru ni mogel skriti zadovoljstva nad usposobljenostjo nagrajencev: "Ponovno se je potrdilo, da je znanje prve pomoči eno izmed temeljnih pri našem poklicu in tudi v življenju nasploh." Ob tem je obljubil nadaljnje širjenje tega pomembnega znanja med zaposlenimi, saj je prav to znanje ključno pri reševanju življenj. Pomembnost dobrega in usklajenega sodelovanja med različnimi členi reševalne verige je bila še ena izmed ključnih točk njegovega govora. Poudaril je, da je za uspeh potrebna celotna veriga, od dispečerja do tistega, ki neposredno ukrepa, in da je za to potreben velik pogum.

Minister Poklukar pa je v svojem govoru poudaril, kako pogosto so posamezniki pri reševanju življenj izpostavljeni tudi lastnim nevarnostim. "Pri reševanju življenj ste pogosto tudi sami izpostavljeni nevarnosti," je dejal in izpostavil, da je pomagati sočloveku samoumevno, a da zahteva izjemen pogum in požrtvovalnost.

 

Tudi gorenjski policisti med prejemniki priznanj policije

Med dobitniki priznanj je bilo letos tudi 11 gorenjskih policistov. Policista Tomaž Horvat in Jaka Poljanšek iz Policijske postaje Kranj sta 26. septembra 2022 v Kranju iz požarno ogroženega objekta s pravočasno evakuacijo rešila več stanovalcev. Policista Žiga Černoša in Aleš Jesenovec, prav tako iz Policijske postaje Kranj, sta 11. januarja 2023 v Kranju s temeljnimi postopki oživljanja rešila življenje ponesrečencu v prometni nesreči. Policisti David Lučić, Igor Pavlović in Slavko Smolej, vsi iz Policijske postaje Kranj, so 24. marca 2023 osebo uspešno rešili pred skokom v mrzlo Savo, kjer bi skoraj zagotovo izgubila življenje.

Policista Policijske postaje Škofja Loka Aleks Počič Hren in Gregor Trafela sta 26. aprila 2023 preprečila samomor moškemu, ki je pred tem izvajal nasilje nad partnerko. Uroš Marković, takrat še kandidat za policista, danes že policist, in Miroslav Volmajer iz Policijske postaje Jesenice pa sta 19. julija 2023 med nevihto ob cesti oživljala moškega in bila pri tem uspešna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.