Gorenjska
21015 ogledov

Lastnik T-2 Jurij Krč v težavah

Obnova, sodišče v Kranju M. Ha. Sedež okrožnega in okrajnega sodišča v Kranju temeljito obnavljajo, posneto 1. avgusta 2023.
Okrožno sodišče v Kranju je včeraj, v ponedeljek, 31. avgusta, začelo stečajni postopek nad podjetjem Rešet, proizvodnja & trgovina & pridelava & usluge, d. o. o. iz Laz pri Kranju. Za stečajnega upravitelja je imenovalo Andreja Ocepka.

Podjetje Rešet je v lasti gradbenega poslovneža Jurija Krča, ki je bolj znan kot lastnik telekomunikacijskega operaterja T-2.

Predlog za začetek stečajnega postopka podjetja Rešet je že 10. februarja 2020 zaradi še neporavnanih obveznosti iz leta 2008 zahtevala Družba za upravljanje terjatev bank, ki je bila 30. decembra 2022 pripojena k Slovenskemu državnemu holdingu.

Sodišče je narok za obravnavo pogojev za začetek stečajnega postopka izvedlo že 21. oktobra 2020, nato pa je odločanje o predlogu zastalo zaradi interesa obeh strank za sporazumno rešitev.

Upnik, SDH, navaja, da ima do dolžnika terjatev na podlagi kreditne pogodbe, o kateri je bilo odločeno s pravnomočno sodbo. To terjatev do dolžnika ji je odstopila NLB, d. d. Konec julija 2008 je namreč banka NLB odobrila podjetju Rešet posojilo v višini šest milijonov evrov, ki je zapadlo v vračilo konec januarja 2009. V letu 2008 pa sta NLB in Rešet sklenila še več dodatkov h kreditni pogodbi, s katerim sta povišala znesek na 8 milijonov evrov in rok za vračilo posojila podaljšala do 1. septembra 2010, je razvidno iz objave na Ajpesu.

"Rešet je kapitalsko ustrezna družba"

Rešet je imel konec lanskega leta 37,5 milijona evrov premoženja, je še navedeno na spletni strani Ajpes, predstavnik Rešeta pa je na okrožnem sodišču v Kranju včeraj vztrajal, da je "družba kapitalsko ustrezna, solventna in ima ustrezne kazalce likvidnosti". Trdil je tudi, da je vrednost dolžnikovega premoženja večja od vsote njegovih obveznosti in da ni kapitalsko neustrezen, saj izgube, ki ne morejo biti pokrite v breme prenesenega dobička in rezerv, ne znašajo več kot polovico osnovnega kapitala. Dodatno je dolžnik navedel, da je njegovo premoženje sestavljeno iz naložbenih nepremičnin v višini 1,37 miijona evrov, dolgoročnih finančnih naložb v višini 6,2 milijona evrov in kratkoročnih sredstev v višini skoraj 30 milijonov evrov.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.