Gorenjska
540 ogledov

Mesto je nagradilo svoje najbolj zaslužne

MOK
Ob letošnjem občinskem prazniku 3. decembra je mestna občina Kranj na slavnostni akademiji podelila občinske nagrade in priznanja.

Časti občan je postal Matevž Oman, nagrade pa so med drugim prejeli še Berta Golob, Vladislav Eržen, Jan Polanc, Društvo paraplegikov Slovenije in Varstveno delovni center Kranj.

Matevž Oman je postal častni občan Kranja zaradi svojega dolgoletnega ustvarjalnega delovanja in zapisov za ohranjanje kulturne dediščine Stražišča. 84-letni Oman, nekdanji osnovnošolski učitelj, je 16 let opravljal funkcijo predsednika zveze kulturnih organizacij v občini in vseskozi sodeloval tudi pri oblikovanju kulturno-družabnega dogajanja v svoji krajevni skupnosti, so v obrazložitvi nagrade sporočili z mestne uprave.

 | Avtor: MOK MOK

Veliko Prešernovo plaketo za izjemen prispevek k razvoju jezika in slovenske literature so podelili pisateljici Berti Golob, ki je ves čas poklicnega udejstvovanja veliko pozornost posvečala skrbi za materni jezik, sprva kot učiteljica, nato je vodila pionirski oddelek kranjske knjižice ter se kasneje podala v lektorske vode. Slovenski javnosti je znana predvsem kot pisateljica, za svoje delo pa je prejela že vrsto odmevnih nagrad.

Velika plaketa Mestne občine Kranj je pripadla Vladislavu Erženu za podporo razvoju in prepoznavnosti Kranja kot sejemskega mesta. "Zaslužen je, da sta Gorenjski sejem in z njim mesto Kranj nadaljevala 500-letno sejemsko tradicijo in postala prepoznavna v Evropi in svetu," so zapisali v obrazložitvi.

Občina je podelila še druge nagrade, priznanja in plakete. Društvo paraplegikov Gorenjske je za vsestransko skrb in podporo za kakovostno življenje invalidov in drugače oviranih oseb prejelo nagrado občine. Priznanji pa sta pripadli Varstveno delovnemu centru Kranj za kakovostni strokovni pristop in razvojne dosežke pri delu z uporabniki s posebnimi potrebami ter Matjažu Bogataju za predano delo v dobro krajevne skupnosti in družbenih organizacij.

Priznanje je prejela tudi arhitektka Živa Slavec za prepoznavno delovanje v družbeno korist in ohranjanje okolja, Prešernovo plaketo pa profesor na Glasbeni šoli Kranj Tomaž Kukovič za umetniško vodenje orkestrov in vzgojo mladih orkestrašev. Specialna pedagoginja Maša Gril je prejela plaketo za promocijo in krepitev prostovoljstva, kolesar Jan Polanc pa za izjemno kolesarsko kariero in zastopanje Kranja ter Slovenije na svetovni ravni.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.