Gorenjska
2807 ogledov

Nasilni partnerki izrekli prepoved približevanja

ženska jok arhiv Žurnal24 Fotografija je simbolična.
Policisti s posebno pozornostjo obravnavajo nasilje v družini in vedno znova opozarjajo, da se nihče ne sme znašati nad nami in da je treba nasilje takoj prijaviti. Včeraj so, in to je bolj izjema, na Gorenjskem prejeli prijavo, da je bila ženska nasilna do moškega.

Osumljenki kaznivega dejanja nasilje v družini so policisti prepovedali približevanje svojemu partnerju oziroma žrtvi nasilja. Moškega pa je partnerka lažje poškodovala, je za Žurnal 24 pojasnil mag. Bojan Kos, predstavnik za odnose z javnostmi na PU Kranj.

Na vprašanje, koliko tovrstnih primerov obravnavajo na Gorenjskem, je mag. Kos odgovoril, da jih je malo. Letos je to prvi primer, enako je bilo v enakem obdobju lani, ko so prav tako obravnavali en primer. Skozi lansko celotno leto, 2021., so  gorenjski policisti obravnavali 89 prijav kaznivih dejanj nasilja v družini, v letošnjem letu pa 16 do današnjega dne.

Kdaj prepoved približevanja?

Prepoved približevanj se izreče, če je podan utemeljen sum, da je oseba storila kaznivo dejanje ali prekršek z znaki nasilja ali je bila zalotena pri takem kaznivem dejanju ali prekršku, in obstajajo razlogi za sum, da bo ogrozila življenje, osebno varnost ali svobodo osebe, s katero je ali je bila v bližnjem  razmerju. To policisti ugotovijo zlasti na podlagi dotedanjega grdega ravnanja kršitelja, iz okoliščin, ki jih neposredno zaznajo ob prihodu na kraj dogodka, in drugih zbranih obvestil.
Prepoved približevanja pa zajema tudi nadlegovanje po telekomunikacijskih sredstvih.

Malo prijav ne pomeni, da ni nasilja

Nasilje žensk nad parterjem je sicer znano, a je tudi za to vrsto nasilja značilno, da ga le malokdo prijavi: vzroki pa so podobni kot pri neprijavljanju žensk. Mednje sodi tudi občutek sramu trpinčenega moškega. S prijavo partnerice bi namreč razkril svojo nesposobnost izpolniti pričakovanja okolice (vloga moškega v patriarhalni družbi), kar bi ga zelo stigmatiziralo. Ženske so tudi telesno šibkejše, zato so poškodbe redko hujše. Pogosteje kot žrtve fizičnega nasilja so moški žrtve psihičnega nasilja svojih partnerk.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice