Gorenjska
4416 ogledov

Občina Škofja Loka morala povsem spremeniti prioritete

Sanacija po poplavah Občina Škofja Loka
V občini Škofja Loka ob prehodu v novo leto opozarjajo, da bo to še vedno močno pod vtisom odpravljanja posledic avgustovske ujme.

"4. avgust je marsikomu spremenil življenje, vsi skupaj pa smo še enkrat več uvideli, kako majhni in ranljivi smo ljudje. V naši občini je nastalo za skoraj 60 milijonov evrov škode, vendar pa ta popis še ne pove veliko o stroških vzpostavitve v prvotno stanje, saj bodo le-ti lahko kar nekajkrat višji od trenutno ocenjene škode," so zapisali na občini, ki jo vodi župan Tine Radonja.

Občina je morala zaradi škode po poplavah spremeniti svoje prioritete in usmeriti vse svoje sile v čim hitrejšo sanacijo. "Le tako bo lahko občankam in občanom zagotovila takšno kakovost življenja, kot so jo imeli pred katastrofalno ujmo."

Samo na javni infrastrukturi za 56 milijonov škode

Najbolj je bila prizadeta javna infrastruktura oziroma občinske ceste, vodovodno in kanalizacijsko omrežje ter vodotoki. Skupna ocenjena škoda za našteto znaša več kot 56 milijonov evrov. Na preostalih cestah, tako gozdnih kot državnih, je nastalo še za dobra dva milijona evrov škode.

Na območju občine je bilo evidentiranih 397 poškodovanih stavb, na njih pa je skupaj nastalo za blizu pet milijonov evrov škode. Prav tako je bilo na območju občine prijavljenih še 10 huje poškodovanih objektov. Skupna ocenjena škoda za te znaša 1,4 milijona evrov.

Najhujša pa je bila škoda na vodotokih, in sicer kar 46 milijonov evrov, škoda na gozdnih cestah v vrednosti 1,1 milijona evrov in na državnih cestah milijon evrov. Ogromna je tudi škoda na občinski javni infrastrukturi, ki zanaša kar 9,2 milijona evrov.

Na kmetijskih zemljiščih je skupna ocenjena vrednost škode skoraj 1,5 milijona evrov, nekaj škode je bilo tudi zaradi poginulih živali.

"Kljub vsemu popis škode ne pove veliko o stroških vzpostavitve prvotnega stanja, saj bodo le-ti po prvih ocenah lahko kar nekajkrat višji," opozarjajo na občini, kjer poudarjajo, da so takoj začeli z intenzivno sanacijo, ki poteka na vseh prizadetih območjih in bo zagotovo trajala daljše obdobje. Na spletni strani so objavili tudi fotografije z različnih krajev o poteku sanacije in trenutnem stanju. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice