Gorenjska
2705 ogledov

Odslej Elegans hotel Brdo

1/5
Esplanada inženiring in projektiranje, d. o. o. Takšna bo nova restavracija v Elegans hotelu Brdo.
Hotel Brdo, ki ga od konca januarja pospešeno obnavljajo zaradi predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije, je po novem Elegans hotel Brdo. Kot so nam pojasnili iz Marketinga Brdo, so ga poimenovali po kačjem pastirju Ischnura Elegans ali modrem kresničarju, ki je ena od 32 vrst kačjih pastirjev, ki prebivajo na posestvu Brdo. Od prejšnjega tedna, bolj natančno 9. aprila, pa JGZ Brdo s polnimi pooblastili kot direktor vodi mag. Marjan Hribar.

Vsak dan dela na gradbišču hotela približno 200 ljudi, prenova oziroma rekonstrukcija po načrtih Esplanada inženiring in projektiranje d. o. o. pa poteka po časovnici, so za Žurnal24 zagotovili iz Marketinga Brdo.

Kot je znano, je koprsko podjetje Makro 5 gradnje 6. januarja podpisalo 11,5 milijona evrov vredno pogodbo z javnim gospodarskim zavodom Protokolarne storitve RS- JGZ Brdo. Do 10. junija mora biti ne le prenovljen hotel, ampak tudi že pridobljeno uporabno dovoljenje.

 | Avtor: Esplanada inženiring in projektiranje, d. o. o. Esplanada inženiring in projektiranje, d. o. o.

Direktor JGZ hkrati še nepoklicni župan Šmarjeških Toplic

Vlada je prejšnji teden na dopisni seji sprejela sklep, da bo Javno gospodarski zavod Protokolarne storitve Republike Slovenije prihodnja štiri leta kot direktor vodil mag. Marjan Hribar, ki je zavod že od aprila lani vodil kot vršilec dolžnosti direktorja zavoda. Hribar je bil sicer leta 2019 izvoljen za župana občine Šmarješke Toplice, in to funkcijo opravlja od aprila 2020 nepoklicno.

Kot je zapisano v obrazložitvi, je Generalni sekretariat Vlade Republike Slovenije na spletni strani in Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje, Območna enota Ljubljana 8. marca 2021 objavil javni razpis za direktorja. Na podlagi poročila komisije, ki je bila imenovana za pregled dokumentacije kandidatov za direktorja, in opravljenega razgovora s kandidati, je vršilka dolžnosti generalnega sekretarja predlagala vladi, da kot najustreznejšega kandidata za direktorja JGZ Brdo imenuje mag. Marjana Hribarja.

V nadaljevanju je zapisana njegova biografija. Hribar je naprej služboval v Krkinih Zdraviliščih kot vodja prodaje v Zdravilišču Šmarješke Toplice. Istega leta, leta 2005, ko je magistriral na Ekonomsko poslovni fakulteti v Mariboru z delom Pomen optimizacije logističnih povezav za tržno uspešnost turistične destinacije, je bil imenovan za generalnega direktorja Direktorata za turizem na ministrstvu za gospodarstvu.
V nadaljevanju je zapisano, da je bil mag. Hribar glavni snovalec turistične politike v Sloveniji, hkrati pa je sooblikoval tudi vizijo razvoja evropskega turizma, in sicer na Enoti za turizem, ki deluje v okviru Evropske komisije v Bruslju. Med predsedovanjem Slovenije Svetu Evropske unije je bil predsedujoči za področje turizma v EU. Na generalni skupščini Svetovne turistične organizacije leta 2009 v Kazahstanu je postal predsednik Komisije za Evropo in to funkcijo opravljal do leta 2011. Leta 2012 je bil imenovan na položaj generalnega direktorja Direktorata za turizem in internacionalizacijo, v katerem je bil poleg razvoja turizma zadolžen tudi za izvajanje trgovinske politike in tujih neposrednih investicij. V tem času je bil tudi predsednik Sveta Javne agencije SPIRIT in predsednik Komisije za pospeševanje mednarodne menjave na SID Banki.

Maja 2015 se je mag. Hribar zaposlil pri Svetovni turistični organizaciji v Madridu, kjer je opravljal delo posebnega svetovalca generalnega sekretarja UNWTO Taleba Rifaija. Pred nastopom funkcije direktorja Zavoda Novo mesto v 2018 je bil direktor podjetja Kompas Touristik na Dunaju.

Iščejo predvsem gostinski kader

Na vprašanja, kako je z zaposlenimi na Brdu, saj je hotel zaradi obnove zaprt in koliko zaposlenih je ohranilo službo, smo iz Marketinga Brdo dobili odgovor, da so hotel zaprli že več mesecev pred začetkom obnove in da so bili zaposleni prerazporejeni po drugih enotah. "Višek pa smo z mehkimi metodami ustrezno zmanjšali," so še razložili.

O tem, koliko ljudi bodo zaposlili v prihodnje in kakšen kader iščejo, koliko bo zaposlenih v prenovljenem hotelu, pa smo dobili pojasnilo, da predvidevajo 33 novih zaposlitev. Zavod ima namreč v uporabi več poslovnih enot in gre torej za delovna mesta, ki niso vezana zgolj na hotel. Iščejo pa predvsem gostinski kader: delavce v strežbi, kuhinji - gospodinjstvo, recepcijsko osebje in manjše število tehničnih delavcev.

 | Avtor: Esplanada inženiring in projektiranje, d. o. o. Takšna bo recepcija s kaminom v Elegans hotel Brdo. Esplanada inženiring in projektiranje, d. o. o.

O kačjih pastirjih

Izredno naravno pestrost posestva Brdo je v knjigi z naslovom Košček nebes z izbranimi besedami in fotografijami ovekovečil že Mirko Kunšič (založnik JGZ Brdo Protokolarne storitve Republike Slovenije), ki je izšla novembra 2008. Tedaj je zapisal, da je na tem območju kar 70 vrst kačjih pastirjev, 24 od njih pa je zaščitenih.

"Čeprav so včasih neopazni, vedno znova presenečajo z barvitostjo in posebno lepoto. Rjava deva ali Grandis, veliki studenčar ali Heros, pasasti bleščavec ali Splendes, modri kresničar ali Elegans in modri bleščavec ali Virgo so le biserčki iz tega niza lepotcev, ki dajejo pokrajini dodatno privlačnost. Ob zavezi Brda, da se aktivno vključi v projekt zelenega predsedovanja, so dvorane kongresnega centra poimenovali po latinskih imenih kačjih pastirjev, ki so jih našli na posestvu. Obiskovalci lahko občudujejo tudi divjad, ribe, ptice, žuželke ali prisluhnejo šumenju vetra v krošnjah in vznemirljivemu valovanju trav, se poglobijo v tišino lokvanjev na ribnikih..."

Elegans se dobro počuti v družbi

Wikipedija navaja, da modri kresničar (Ischnura elegans), po katerem se zdaj imenuje hotel na Brdu, sodi med najpogostejše in najbolj razširjene enakokrile kačje pastirje v Evropi in pri nas. V Sloveniji pa modri kresničar ni ogrožena vrsta. Dolg je navadno od 30 do 34 milimetrov, razpon njegovih kril pa meri 3,5 centimetra.

 | Avtor: wikipedija Modri kresničar wikipedija

Samce kresničarjev bomo zlahka spoznali, je še zapisano, po značilni dvobarvni pterostigmi (notranja polovica je temno siva, zunanja pa belkasta) na sprednjem paru kril. Če samca gledamo od zgoraj, nam v oči pade tudi živo moder člen na koncu zadka, ki se izrazito loči od bronasto črne hrbtne strani. Za modrega kresničarja je značilno, da ima moder osmi člen zadka. Ob pogledu s strani nam pokaže turkizno modro oprsje in trebušno stran začetnega in končnega dela zadka, ostali trebušni del zadka pa je zelenkasto rumen.

Pri samicah je stvar bolj zapletena, saj poznamo tri barvne oblike odraslih samic. Ene so bolj ali manj enako obarvane kot samci, pri ostalih dveh oblikah pa se modra barva ne izrazi. Boki in trebušna stran slednjih so bledo zelene do rumeno rjave barve.

Modri kresničar naseljuje zlasti stoječe vode, a ga najdemo tudi v vodotokih. Najbolj mu ustrezajo vodna telesa z nizko in gosto vodno vegetacijo. Zlasti s hranili bogate, visoko produktivne (evtrofne) vode lahko gostijo zelo velike populacije te vrste, saj samci niso teritorialni in se v družbi drugih dobro počutijo.

Odrasle bomo lahko opazovali letati vse od poznega aprila do poznega septembra.  

Graciozni letalci so simbol, zaposleni s strastjo do dela

Iz Marketinga Brdo še pojasnjujejo, da so "kačji pastirji odraz čistega okolja, naravnani so na odličnost in popolnost. Številne vrste teh gracioznih letalcev, ki so prav na Brdu našli svoj dom, niso le dokaz nedotaknjenosti narave, temveč tudi simbol novih možnosti razvoja".

Na svoji facebook strani pa marketing napoveduje, da bo "Elegans hotel Brdo sodoben hotel, vpet v naravno okolje čudovitega posestva. Bo kraj neskončnih možnosti in razvoja. Bo mesto srečanja odličnosti in popolnosti. Bo dokaz trajnosti in zaveza k dovršenosti vseh naših storitev. Zaposleni v JGZ Brdo bomo to novo preobrazbo hotela sprejeli z odgovornostjo in strastjo do dela."

 

 

Komentarjev 1
  • eminenca 21:55 16.april 2021.

    preseravanje do konca ... lepe hostese v lepih cunjah, visoke petke, lulčki stojijo, sob je dost ... uživanje in razvrat do konca, zjutrej pa vsi mačkasti ... no pa sej koka te pa dvigne spet, pa si dobr ... skratka ...prikaži več , korito je korito in prašiče je treba nafutrat, zato pa poskrbijo davkoplačevalci in volivci