Gorenjska
2465 ogledov

Osebni dnevnik Nejca Zaplotnika

Nejc Zaplotnik, alpinist, Kranj
1/3
Fototeka Gorenjskega muzeja
V petek, 15. aprila 2022, se bodo v Kranju ob 70. obletnici rojstva Nejca Zaplotnika spomnili svojega legendarnega alpinista. Pred Bežkovo vilo (Koroška cesta 27), kjer od septembra 2011 stoji njegov doprsni kip, se bodo ob 14. uri njegovemu spominu poklonili župan in drugi.

Legendarni alpinist je umrl komaj 31 let star. Odnesel ga je plaz, ki se je zrušil z južne stene osemtisočaka Manasluja v nepalski Himalaji 24. aprila 1983.

Ob okrogli obletnici rojstva so v Planinskem društvu Kranj izdali Alpinistični dnevnik Nejca Zaplotnika: gre za osebne zapiske o alpinističnih vzponih in dogodivščinah med letoma 1969 do 1971, ki jih je kot gimnazijec napisal na 108 strani v zvezek A4 formata.
Pogovor o novi knjigi pa bo že jutri, 14. aprila, ob 17.30 v Mestni knjižnici Kranj. Na njem bodo med drugim sodelovali predsednik Planinskega društva Kranj Primož Černilec, Zaplotnikova žena Mojca Zaplotnik Jamnik, Zaplotnikova sestra Marija Šterk, Zaplotnikova prijatelja in plezalna sopotnika Tone Perčič in Tomaž Jamnik – Mišo ter nekdanji paraolimpijec Darko Đurić. Zbrane bo nagovoril tudi župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec.

Nejc Zaplotnik se je rodil v Kranju leta 1952. Plezati je začel v gimnazijskih letih, bil je alpinistični inštruktor in gorski reševalec. Sodil je med najuspešnejše slovenske alpiniste svoje generacije. Opravil je več kot 350 vzponov vseh težavnostnih stopenj v Himalaji, Evropi, Afriki in Severni Ameriki. Povzpel se je na tri osemtisočake po prvenstvenih smereh: na Makalu je stopil 1975, Gašerbrum I je osvojil leta 1977, na Everest pa se je skupaj z Andrejem Štremfljem kot prvi Slovenec povzpel 13. maja 1979.
Zaplotnik je še po mnogih letih med Slovenci najbolj prepoznan po svojem romanu Pot, ki je od leta 1981 naprej izšel v različnih knjižnih izdajah in ponatisih v 50 tisoč izvodih.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.