Gorenjska
256 ogledov

Osmi marec naj bo vsak dan

Mednarodni dan žensk, 8. marec, Kranj
1/3
facebook
Danes, na mednarodni dan žensk, sta župan Matjaž Rakovec in podžupan Janez Černe na ulicah razveselila Kranjčanke. V znamenje podpore za popolno enakost spolov sta med naključne ženske, ki sta jih srečala, razdelila približno 400 rdečih nageljnov.

In zakaj 8. marec mednarodni dan žensk? Osmega marca 1857 so se namreč tekstilne delavke v New Yorku uprle slabim delovnim razmeram in nizkim plačam. Njihov prvi protest so tedaj ustavili policisti, te iste ženske pa so protest čez dve leti ponovile in nato ustanovile še prvi delavski sindikat.

V Evropi so ženske mednarodni dan žena prvič praznovale 19. marca 1911, in sicer v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem. Zasluge za to ima nemška socialistka, mirovna aktivistka in borka za pravice žensk Clara Zetkin, ki se je za enakopravnost žensk začela boriti leta 1889, medtem ko je pobudo za dan, posvečen vsem ženskam, podala na Drugi mednarodni konferenci socialističnih žensk leta 1910.

Od leta 1917 naprej se praznuje 8. marec, in ne 19. marec. Razlog je protest v takratni ruski prestolnici Petrograd, iz katerega je nastala oktobrska revolucija. Na ta dan, ki je bil zadnja februarska nedelja, so ženske v Rusiji protestirale pod geslom Kruh in mir proti sodelovanju v 1. svetovni vojni. Štiri dni kasneje je car padel, začasna vlada pa je ženskam podelila pravico do glasovanja. Zadnja februarska nedelja je bila 23. februarja po julijanskem koledarju, ki je bil tedaj v Rusiji v veljavi, oziroma 8. marca po gregorijanskem koledarju.
Leta 1975 so tudi Združeni narodi 8. marec uradno razglasili za mednarodni dan žena. Danes ga praznujemo  v približno 100 državah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.