Gorenjska
4247 ogledov

Podjetje, ki je obnavljalo šolo, v stečaju, a pouk bo

Obnova OŠ Jela Janežiča Škofja Loka, šola, obnova
1/4
M. Ha. Dela še niso končali: OŠ Jela Janežiča Škofja Loka, posneto 16. avgusta 2023.
Gradbišče ob Osnovni šoli Jela Janežiča v Podlubniku v Škofji Loki v teh dneh sameva. Gradbeno podjetje Tipo investicijske gradnje, d. o. o., z Iga, ki je pred enim letom pričelo z obnovo šole je namreč od konca julija v stečajnem postopku. Rekonstrukcija in nadzidava šole, v kateri izvajajo prilagojen program za okoli 130 otrok s splošnimi učnimi potrebami, tako ne bosta dokončani do roka, to je 1. septembra.

Kot je razvidno iz objave na Ajpesu, je dolžnik sam zaradi insolventnosti na Okrožnem sodišču v Ljubljani vložil predlog začetek stečajnega postopka. Sodišče pa je 27. julija sklenilo, da se stečajni postopek začne in za upravitelja imenovalo Mirka Filipovića. Upniki morajo v treh mesecih po objavi oklica prijaviti svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice v stečajnem postopku. Zadnji dan roka za prijavo terjatev ter ločitvenih in izločitvenih pravic je 27. oktober 2023.

Med projekti, ki jih je izvajalo podjetje Tipo investicijske gradnje na Gorenjskem, je bil nizkoenergijski vrtec Biba za 54 otrok v Zgornjih Bitnjah v vrednosti 1,5 milijona evrov: tega so slovesno odprli marca 2022.

Pridobili tudi nepovratna sredstva

OŠ Jela Janežiča, zgrajena je bila leta 1993 za 75 otrok, je prejšnjem šolskem letu obiskovalo več kot 130 otrok s splošnimi učnimi težavami z loškega območja, pa tudi iz Medvod, Vodic in Kranja. Zaradi stiske s prostorom so pouk organizirali na štirih lokacijah, med samo obnovo pa je denimo potekal tudi v Kapucinskem samostanu.

Več kot potrebna obnova in rekonstrukcija omenjene šole je doslej veljala tudi za največjo letošnjo naložbo Občine Škofja Loka na področju izobraževalnih in družbenih dejavnosti. Vrednost gradbene pogodbe je, kot smo že poročali, znašala 2,3 milijona evrov.

Obnova OŠ Jela Janežiča Škofja Loka, šola, obnova | Avtor: M. Ha. M. Ha.

Poleg Občine Škofja Loka so soinvestitorke tudi občine Medvode, Gorenja vas - Poljane, Železniki in Žiri, ki so soustanoviteljice šole. Za obnovo in nadzidavo šole je Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje maja 2021 odobrilo nepovratna sredstva oziroma sofinanciranje v vrednosti 765.305 evrov.

Obnova OŠ Jela Janežiča Škofja Loka, šola, obnova | Avtor: M. Ha. Gradbena tabla, posneto 16. avgusta 2023. M. Ha.

Kot so navedli iz Občine Škofja Loka, je "bil izvajalec konec julija z gradbenimi deli v rahli zamudi, saj so se med samim izvajanjem del pokazale potrebe po nekaterih dodatnih delih, izziv pa je bil tudi pomanjkanje nekaterih vrst gradbenega materiala." Nato je bil, kot smo navedli prej, objavljen začetek stečajnega postopka.

Zdaj bo morala torej glavna investitorka, Občina Škofja Loka, v ponoven razpis za izvajalca, ki bo dokončal delo.

Naj spomnimo, da je imela Občina Škofja Loka kot nosilni investitor precejšnje težave že v preteklosti:  potem namreč, ko je v letu 2019 pridobila gradbeno dovoljenje, je bilo treba veliko časa in truda vložiti za zagotovitev denarja za nadzidek in rekonstrukcijo. Potem se je zataknilo pri izboru izvajalca. Prvi javni razpis, objavljen decembra 2021, ni bil uspešen, kajti pet ponudb gradbenih izvajalecev je bilo previsokih: še najnižja ponudba je bila za več kot pol milijona višja od razpoložljivih sredstev.  Najnižjo oziroma najbolj ugodno je oddalo prav podjetje Tipo v višini 1,9 milijona evrov (brez DDV). Julija 2022 pa je Občina Škofja Loka nato podpisala pogodbo prav s tem podjetjem v vrednosti 2,3 milijona evrov.

"Del pouka bo od 1. septembra naprej že lahko potekal v obnovljeni stavbi, nekaj oddelkov pa bo na začetku novega šolskega leta še vedno (enako kot med samo obnovo, op. a.) delovalo na drugih lokacijah," pojasnjujejo iz Občine Škofja Loka.

Obnova OŠ Jela Janežiča Škofja Loka, šola, obnova | Avtor: M. Ha. Nadzidano je že ... OŠ Jela Janežiča v Škofji Loki, posneto 16. avgusta 2023. M. Ha.

Z naložbo so želeli na enotni, centralni lokaciji zagotoviti zadostne in sodobne prostorske kapacitete in kar najbolj ustrezne razmere za izvajanje šolske in terapevtskih dejavnosti. Z nadzidkom obstoječega objekta v Podlubniku so že povečali objekt za eno etažo: s tem se bo pridobilo dodatnih 770 kvadratnih metrov novih neto tlorisnih površin. Za namene izvajanja šolskih dejavnosti  so želeli rekonstruirati dodatnih 322 kvadratnih metrov prostorov, urediti so nameravali tudi dvigalo in organizirati delo zavoda na eni lokaciji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.