Gorenjska
1011 ogledov

Podpisi za omejitev županskih mandatov

Kranj, županski mandat, zbiranje podpisov, M. Ha. Na stopnišču pred občino in upravno enoto v Kranju, posneto 5. aprila 2023.
Od ponedeljka 3. aprila naprej in vse do 1. junija Piratska stranka zbira podpise za spremembo zakona o lokalnih volitvah. In sicer bi omenjena zunajparlamentarna stranka rada dosegla omejitev županskih mandatov na največ dva zaporedna mandata.

Pred stavbo, v kateri si delita prostore Upravna enota Kranj in Mestna občina Kranj, sta danes dopoldne mimoidoče nagovarjali dve aktivistki. Kot nam je pojasnila ena od njiju, sta "na terenu na stopnicah v času uradnih ur upravne enote".
"Ni pomembno, iz katere občine je podpisnik. Pomembno je le, da ima pri sebi osebni dokument in da izpolnjeni obrazec odda na upravni enoti," je povedala sogovornica.
Izvedeli smo še, da je do danes, srede, 5. aprila, do 10. ure skupaj v Kranju svoj podpis za omejitev županskih mandatov oddalo 44 ljudi, med njimi je bilo precej mlajših volivcev. Večji odziv pa, kot je dejala sogovornica, pričakujejo še ta teden.
Če pobudnikom uspe v 60 dneh zbrati 5000 podpisov podpore, bo predsednica državnega zbora obvestila poslance o začetku zakonodajnega postopka.

Na Gorenjskem je z osmimi mandati rekorder Franc Čebulj: župan Občine Cerklje na Gorenjskem je že vse od njene ustanovitve leta 1994. Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec je prvi mandat nastopil decembra 2018, decembra 2022 pa je začel drugi mandat.

volitve Slovenija Slovenija Župane bi radi omejili
Komentarjev 4
  • matyazg 14:01 06.april 2023.

    Kaj pa slab župan???

  • alen34 13:00 05.april 2023.

    Ne podpišem župan dober župan mora biti kar nekaj mandatov !!!