Gorenjska
3094 ogledov

Prava drama Belorusa na Korenskem sedlu

Kamion, tovornjak s prikolico, Korensko sedlo
1/2
PU Kranj Fotografirano na cesti proti prelazu Korensko sedlo 29. junija 2023.
Včeraj popoldne je bil kar tri ure moten promet čez Korensko sedlo. Vzrok: prometna nesreča, ki jo je povzročil 46-letni voznik, državljan Belorusije, ki se je namenil prevoziti strmo cesto s tovornim vozilom in pripeto prikolico.

Ni čisto jasno, kaj se je dogajalo v glavi tega voznika, kajti promet takih vozil je na tem izjemno strmem odseku prepovedan. Belorus je zaradi vožnje preblizu desnega roba vozišča z bočnim delom trčil v kamniti podporni zid, kjer je obtičal.

Kamion, tovornjak s prikolico, Korensko sedlo | Avtor: PU Kranj Kamion s priklolico tu ni imel kaj iskati. Fotografirano na cesti proti prelazu Korensko sedlo 29. junija 2023. PU Kranj

Ker ni imel zagozde za kolesa se je prikolica začela premikati po klancu navzdol in je trčila v prvi čakajoči avtomobil druge voznice. Promet čez Korensko sedlo (1072 m) je bil zaradi nesreče, na srečo le z materialno škodo, moten približno tri ure. Nekaj časa je bila cesta zaprta, večinoma pa prevozna izmenično enosmerno. Policisti zoper voznika vodijo prekrškovni postopek.

Policisti so sicer včeraj na Gorenjskem obravnavali pet nesreč s telesnimi poškodbami in šest nesreč z materialno škodo.
Med njimi so danes s Policijske uprave Kranj izpostavili nesrečo na cesti Polica–Podtabor, občina Naklo: tam se je okoli 16.45 poškodovala 50-letna voznica.

Poškodovana voznica, motorist in kolesar

Omenjena voznica je zapeljala iz krožišča na sredinski ločevalni pas in z avtomobilom trčila v prometni znak. Po tem trku je z vožnjo nadaljevala in zaradi prekratke varnostne razdalje trčila še v avtomobil voznika, ki je vozil pred njo. Zatem je zavila levo in trčila v varnostno ograjo ter se z avtomobilom prevrnila na streho. Poškodovano voznico so oskrbeli reševalci Nujne pomoči Kranj, gasilci GARS pa so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, odklopili akumulator ter s pomočjo avtodvigala vozilo postavili na kolesa.

Okoli 20.30 pa je sinoči na Idrijski ulici v Žireh starejši mladoletnik s kros motorjem v levem ovinku čelno trčil v avtomobil voznika, ki je pravilno pripeljal iz nasprotne smeri. Gasilci PGD Dobračeva so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in oskrbeli poškodovanega motorista do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči Škofja Loka. Policisti bodo zoper motorista spisali obdolžilni predlog in ga v nadaljnji postopek predlagali pristojnemu okrajnemu sodišču.

Na območju Kranja se je ob 21.20 ponesrečil še 41-letni kolesar. Kranjski policisti so ugotovili, da je padel zaradi nepravilne strani vožnje, pozitiven pa je bil tudi pri preizkusu alkoholiziranosti, in sicer kar (0,95 mg/l)!. Na kraju mu je pomoč nudilo zdravstveno osebje in ga z reševalnim vozilom prepeljalo v zdravstveno ustanovo. Policisti zoper omenjenega kolesarja vodijo prekrškovni postopek.

Spet dva "rekorderja" na gorenjski avtocesti

Policisti so včeraj v osmih urah na gorenjski avtocesti ugotovili 30 kršitev zaradi prekratke varnostne razdalje, eno kršitev zaradi nepravilnega prehitevanja med tovornimi vozili in 15 kršitev voznikov, ki so prekoračili najvišjo dovoljeno hitrost.

Kot so danes sporočili s Policijske uprave Kranj, sta med prehitrimi izstopala motorist, ki je vozil kar 171 kilometrov na uro na odseku, kjer je omejitev 110, in voznik avtomobila, ki je vozil 188 kilometrov na uro, kjer je omejitev 130. In kazni? Motorist 400 evrov in pet kazenskih točk, voznik avtomobila pa 250 evrov in tri kazenske točke.

V Tržiču pridržali 45-letnika

Tudi včeraj ni šlo brez nasilja. Tržiški policisti so bili včeraj nekaj pred 16. uro obveščeni, da je 45-letni moški udaril žensko. Prav tako je poškodoval vhodna vrata stanovanjske hiše in se pri tem tudi sam poškodoval. Policisti so zoper njega uporabili prisilna sredstva in mu v nadaljevanju tudi odredili pridržanje do 12 ur. Zoper njega za kršitev javnega reda in miru vodijo prekrškovni postopek. Za povzročeno škodo na objektu pa zbirajo obvestila v smeri kaznivega dejanja zoper premoženje.

Policijski helikopter na dveh reševanjih

Malo pred 9. uro je na Kredarici tujega planinca obšla slabost. Posredovali so gorski reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa GRS Brnik so ga na kraju oskrbeli ter s helikopterjem Letalske policijske enote prepeljali v dolino.

V ferati v Mojstrani pa je 28-letnici ob 19.45 zdrsnil oprimek, tako da je padla dva do tri metre nižje. Poškodovano pohodnico so na kraju oskrbeli gorski reševalci GRS Kranjska Gora in dežurna ekipa GRS Brnik, policijski helikopter pa jo je nato prepeljal v UKC Ljubljana. Policisti bodo dogodek, kot so napisali s Policijske uprave Kranj, ustrezno zadokumentirali.

Noč prebila na grebenu Kačji jezik

Sinoči sta malo čez 21.30 na grebenu Kačji jezik, med Oltarjem in Veliko Ponco, občina Kranjska Gora, obtičala dva tuja alpinista. Eden od njiju si je lažje poškodoval roko. Danes zjutraj je ponju poletel helikopter Slovenske vojske skupaj z gorskimi reševalci GRS Kranjska Gora in ju prepeljal v Splošno bolnišnico Jesenice, poročajo na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 3
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:36 01.julij 2023.

    Kdor ga je spustil čez mejo je avtomatsko kriv

  • ico8 06:54 01.julij 2023.

    Mars, kaj imajo Belorusi za iskati v EU, mars!!!