Gorenjska
1769 ogledov

Prodali bi radi tudi 13 fotografij

Adria Airways Borut Cvetko / mediaspeed.net
Okrožno sodišče v Kranju je danes v stečajnem postopku nad Adrio Airways sprejelo več sklepov o prodaji vrste terjatev z javnim zavezujočim zbiranjem ponudb. V vseh primerih gre za terjatve, ki so jih v preteklosti že skušali prodati, a neuspešno, zato so v ponovnem poskusu določene nižje izhodiščne cene, je poročala Slovenska tiskovna agencija.

Med sprejetimi sklepi o prodaji je, kot je razvidno iz objave na Ajpesu, denimo terjatev do ameriške družbe Networld Communications, Corp. v skupni višini 1,7 milijona dolarjev brez zamudnih obresti, ki se nanaša na zadržana sredstva iz naslova zastopanja na ameriškem trgu. Networld, ki je bil generalni zastopnik Adrie Airways na ameriškem trgu, je bil pooblaščen tudi za unovčenje čekov, izdanih v korist Adrie Airways, za plačila s kreditnimi karticami Amex na ozemlju Severne Amerike.

Z javnim zbiranjem zavezujočih ponudb bodo poskušali prodati terjatev do kosovske družbe RB PRISHTINA Sh.p.k. v skupni višini 63.948 evrov brez zamudnih obresti in stroškov izvršilnega postopka, ki se nanaša na pravnomočni sklep o izvršbi za neplačane obveznosti iz naslova pogodbe za zakup sedežev na rednih linijah Adrie Airways.

Sodišče pa je danes dovolilo, da stečajni upravitelj Janez Pustatičnik proda "malce posebno" premoženje stečajnega dolžnika, to je 13 kosov fotografij A320 CH, na katerih so letala dolžnika (airbus) z vojaškimi letali. Kot je navedeno na spletni strani Ajpesa, mora stečajni upravitelj te fotografije prodati na način, ki je primeren glede na lastnosti tega premoženja.
Naj spomnimo, da so pred dvema letoma v stečajnem postopku prodajali različna likovna dela in tudi fotografije.

Adria Airways je bila največja slovenska letalska družba: v stečajnem postopku je od oktobra 2019. V rokah nemškega lastnika, finančnega sklada 4K, je propadla 58 let po ustanovitvi, brez dela pa je ostalo več kot 500 zaposlenih. Upniki so prijavili za skupno 151 milijonov evrov terjatev, od česar jih je stečajni upravitelj Janez Pustatičnik priznal za 87,7 milijona evrov. Med priznanimi je bilo tudi za 15 milijonov evrov terjatev nekdanjih zaposlenih iz naslova neizplačanih dohodkov iz delovnega razmerja. Stečajna masa je znašala več kot šest milijonov evrov, več kot polovico pa obsega stavbna pravica na upravni stavbi s pripadajočimi zemljišči na brniškem letališču. Aprila lani je blagovno znamko Adria Airways za 33.400 evrov kupil poslovnež iz Združenih arabskih emiratov. Po napovedih stečajnega upravitelja bi se lahko zahteven stečajni postopek končal do konca leta 2024.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.