Gorenjska
1311 ogledov

"Samo odločiti se moraš"

France Pibernik Arhiv Gimnazija Kranj France Pibernik
Danes, 2. septembra, na rojstni dan pesnika, pisatelja, esejista, literarnega kritika in zgodovinarja Franceta Pibernika (1928–2021), je Mestna knjižnica Kranj v njegov spomin prvič razpisala natečaj za najboljši esej gorenjskih srednješolk in srednješolcev.

Kot so zapisali v razpisu, objavljen je na spletni strani Mestne knjižnice Kranj, je France Pibernik kot profesor kar 32 let navduševal mlade generacije Gimnazije Kranj za branje in prepoznavanje kakovostnih literarnih del ter za tehtno razmišljanje in pisanje o njih. V tem času je tudi sam izdal sedem pesniških zbirk, obenem pa je preučeval slovenske zamolčane književnike in zdomsko literaturo. Raziskovalne poti so ga pogosto vodile v knjižnico, s pomočjo knjižničarjev se je poglabljal v skrite zaklade zbirk. Mestna občina Kranj ga je leta 2013 imenovala za častnega občana.

Knjižničarji tako mlade vabijo, da navdih za svoja razmišljanja v eseju najdejo v vrsticah Pibernikove pesmi v prozi iz  zbirke Odzvok. Kako živa se zdijo pesnikova premišljevanja za današnji čas? Se velja odločiti ali ostati  ujet sredi praznih prostorov z željo po daljnih krajih, ki so oddaljeni le en korak? Prvi korak …

V linastem stolpu te čaka knjiga premišljevanja,
zapečatena s tujimi pečati. Samo odločiti se moraš,
svojo svetilko moraš prižgati, nalomiti pečate in
odpreti prvo poglavje o potovanju misli. Ali pa
ostati mutast v očrtanem svetu neizgovorjenosti, biti
ujet v nemo postajanje sredi praznih prostorov, prebit
s sprhnelo željo po daljnih krajih, ki je do njih
en sam korak.

(F. Pibernik: Odzvok, 1979)

Natečaj traja od 2. septembra do 3. decembra 2022. Razglasitev rezultatov bo 8. februarja 2023 na zaključni prireditvi v Mestni knjižnici Kranj. Prispele eseje bo pregledala tričlanska komisija v sestavi: Jasmin B. Frelih, pisatelj in prevajalec, mag. Metka Lokar, lektorica za slovenski jezik na univerzi v Pekingu, in Franc Sever, slovenist in bibliotekar iz Mestne knjižnice Kranj.
Nagrada za avtorice oziroma avtorje treh najboljših esejev v vsaki kategoriji je knjiga, nagrajena z Rožančevo nagrado, udeležba na literarni delavnici, ki jo bo vodil pisatelj Jasmin B. Frelih, ter branje nagrajenih besedil ali odlomkov na zaključni prireditvi. Izbor najbolj zanimivih esejev bo Mestna knjižnica Kranj  izdala v knjižni obliki in jo podarila sodelujočim na natečaju.

France Pibernik SLOVO Gorenjska Pogreb Franceta Pibernika v petek v Kranju Žalna knjiga v spomin na Franceta Pibernika na Mestni občini Kranj Poklon Gorenjska Minuta molka za F. Pibernikom in V. Pivkom