Gorenjska
80 ogledov

Skale na Nunskem vrtu bodo dobile novo življenje

Skale na Nunskem vrtu v Škofji Loki Arhiv Občine Škofja Loka
Velike skale, ki so že dlje časa na Nunskem vrtu v Škofji Loki, bodo kmalu dobile novo življenje.

"Velike skale na delu Nunskega vrta niso pozabljene, ampak čakajo na ponovno uporabo. Skladno s konzervatorskimi navodili jih bomo uporabili za sanacijo dela nad parkiriščem," sporočajo iz občine Škofja Loka. Po navodilih konzervatorjev bodo skale tako uporabljene za sanacijo območja nad parkiriščem, kjer je načrtovana izvedba brežine z opornimi kamnitimi zidovi. Dela se bodo pričela že v drugi polovici maja, izvajalec pa bo v sklopu priprave gradbišča zagotovil vse potrebne ukrepe za varstvo uporabnikov parkirišča in mimoidočih..

Kamniti agregat in skale, ki so trenutno odloženi na začasni deponiji, so pripravljeni za ponovno uporabo pri sanaciji plazu na območju grajskega hriba. To območje je v neposredni bližini Nunskega vrta in predstavlja pomemben kulturni spomenik, zato je sanacija zgrajena na načelih trajnosti in spoštovanja dediščine. Sanacija plazu bo tako izvedena z uporabo tradicionalne tehnike suhozidne gradnje. Ta starodavna metoda, ki ne uporablja veziva, temelji na skrbnem izbiranju in zlaganju lokalno pridobljenega kamna. Suhozidna gradnja je bila 28. novembra 2018 vpisana na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Prav zaradi tega je nadzor nad sanacijskimi deli v rokah usposobljenih konzervatorjev in restavratorjev.

Pričetek del je načrtovan za drugo polovico maja. Pogodbeni rok za izvedbo del je 30. september 2024.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.