Gorenjska
255 ogledov

»Stisk kot blisk«

stiskalnice za odpadke
1/5
Komunala Kranj Prve tri stiskalnice za Mestno občino Kranj... Levo direktor Komunale Kranj Matjaž Berčon, desno kranjski podžupan Janez Černe.
Direktor Komunale Kranj Matjaž Berčon je danes, ob svetovnem dnevu Zemlje, simbolično ločeno izročil stiskalnice za zmanjševanje prostornine pločevink in plastenk kranjskemu podžupanu Janezu Černetu in županom občin Šenčur, Naklo, Jezersko in Preddvor, Cirilu Kozjeku, Ivanu Megliču, Andreju Karničarju in Roku Robleku. Tovrstne stikalnice bodo brezplačno v prihodnje prejela tudi vsa gospodinjstva iz omenjenih občin. Prve bodo začeli razdeljevati že prvi teden v maju.

Svetovni okoljski dnevi so opomnik za vse nas, da poudarimo pomen posameznih služb in ravnanj posameznikov za čisto okolje. V Komunali Kranj d.o.o. redno obeležijo tovrstne dneve z druženjem z uporabniki na dnevih odprtih vrat. A letos to zaradi epidemije covid-19 ni mogoče. Hkrati pa se, kot poudarjajo, celo leto zavedajo pomembnosti sporočil posamezne pobude. Svetovni dan Zemlje njeni prebivalci zaznamujemo vsako leto 22. aprila že več kot 50 let. To je pomemben dan za naš planet, saj ta dan opozarjamo na ranljivost in enkratnost planeta, na katerem živimo. Letošnji svetovni dan Zemlje poteka v znamenju obnavljanja našega planeta pod sloganom Obnovimo Zemljo (Restore Our Earth™), so danes javnost opozorili iz Komunale Kranj.

Direktor Matjaž Berčon je ob simbolični podelitvi prvih stiskalnic podžupanu in županom napovedal, da jih bodo v prihodnje postopno na dom prejela vsa gospodinjstva v Mestni občini Kranj in občinah Šenčur, Naklo, Preddvor in Jezersko. »Osnovni namen naprave je zmanjšanje prostornine odpadnih plastenk in pločevink. Stiskalnice bodo pripomogle k boljšemu in učinkovitejšemu ravnanju z odpadki med našimi uporabniki,« je razložil direktor.

Pri zbiranju odpadne embalaže se srečujemo z veliko prostornino teh odpadkov. Pri uporabnikih se pojavljajo potrebe po večjem zabojniku za mešano odpadno embalažo (rumeni pokrov), a so tudi zabojniki za odpadke določena obremenitev za okolje. Nameščanju dodatnih ali večjih zabojnikov ter pogledu na prenapolnjene zabojnike s kartonsko embalažo, plastenkami in pločevinkami se lahko izognemo tako, da pred odlaganjem zmanjšamo prostornino embalaže.

Odpadno embalažo pred odlaganjem v zabojnik izpraznimo in zložimo ali stisnemo, da zmanjšamo njeno prostornino. Stisk kot blisk, temu rečejo na Komunali Kranj .. in to je tudi način, da se izognemo prenapolnjenim zabojnikom za odpadke.

»Premajhni zabojniki pred hišami in večstanovanjskimi objekti so problem. Manjši volumen odpadne embalaže pomeni manjši zabojnik. Ogromni kupi odpadne embalaže pomenijo veliko težavo pri začasnem skladiščenju, ki ga moramo zagotavljati v komunalnem podjetju in posledično so visoki tudi transportni stroški odvoza velike količine odpadne embalaže. Nadejamo se ugodnih učinkov, saj bodo uporabniki ob doslednem zmanjševanju prostornine odpadne embalaže, lahko vplivali na ceno storitve zbiranja odpadkov. Zmanjšana prostornina namreč pomeni manj stroška s skladiščenjem in odvozom, posledično pa manj pritiska na cene storitev,« je opozoril direktor Matjaž Berčon.

Najboljši je tisti odpadek, ki ga ni

Svetovni dan Zemlje pa bodo občine, v katerih kranjska komunala izvaja gospodarsko javno službo zbiranja komunalnih odpadkov, proslavile tudi z vstopom na pot do družbe brez odpadkov. Zastavljene aktivnosti v projektu pridobivanja naziva Zero waste občina in dejavnosti na poti do družbe brez odpadkov so že v polnem teku. Predstavniki občin, komunale in člani različnih društev se že srečujejo na razširjenih delavnicah Zero waste, ki jih vodijo Ekologi brez meja. Cilj prvih srečanj je bil osredotočenost na prikaz čim bolj natančne slike razmer in iskanje učinkovitih ukrepov. Med te ukrepe sodijo tudi stiskalnice odpadnih plastenk in pločevink.

Embalaži se težko izognemo, se pa lahko potrudimo in kupujemo odgovorno. Ne pretiravamo in kupimo le tisto, kar potrebujemo. Izogibajmo se nepotrebni embalaži in izbirajmo povratno embalažo. Hrane ne zavijajmo v odvečno folijo ali papir. Izogibajmo se izdelkom za enkratno uporabo. V trgovino se odpravimo z nakupovalnim seznamom, vrečko ali košaro. Odpadke nato ločimo in sortiramo. Še vedno pa velja, da je najboljši tisti odpadek, ki ga ni, opozarjajo s Komunale Kranj.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.