Gorenjska
288 ogledov

V Kranju teden v znamenju ekologije

V Kranju se je začel Eko teden.

Vključno do sobote bo v Kranju vse v znamenju ekologije in skrbi za okolje. Moči so združili Mestna občina Kranj, Zveza Tabornikov Kranj, SubArt, Zavod Carnica, Layerjeva hiša, Stolp Pungert, Prešernovo gledališče Kranj in Komunala Kranj, ki so pripravili festival Eko teden v Kranju.

Danes, v torek, 22. 3. 2022, ob 17:00 bo v stolpu Pungert Tina Grabar vodila delavnico za otroke »Reciklirane plastenke«. Na njej se bodo otroci naučili, kako lahko iz starih plastenk, ki predstavljajo pravo katastrofo za naše okolje, naredijo nekaj lepega in uporabnega. Tako bodo nastali lončki za shranjevanje pisal, z malo domišljije pa tudi kakšna živalica, raketa ali uporaben kos pohištva. V Trainstation SubArt bo ob 18:00 predstavitev gibanja Mladi za podnebno pravičnost in pogovor z aktivisti.

Odpadne cerade so enostavno neprekosljive v svoji uporabnosti, sporočajo iz Layerjeve hiše. Tako v sredo, 23. 3. 2022, ob 17:00 pripravljajo delavnico »Torbe in torbice iz cerad«. Na njej bodo z ročnim šivanjem, luknjanjem in pretikanjem izdelali uporabno torbico, vrečko ali denarnico iz cerade. Ob 19:00 bo v Trainstation SubArt sledilo predavanje Luke Omladiča »Podnebna pravičnost«. »Podnebne spremembe še posebej prizadenejo socialno ranljive, podnebne spremembe in njihovi učinki povečujejo socialne neenakosti. Zato je boj proti podnebnim spremembam boj za pravično in solidarno družbo,« so ob predavanju zapisali organizatorji.

V četrtek, 24. 3. 2022, bodo v Layerjevi hiši ob 20:00 predvajali dokumentarni film Divja Slovenija. Ta predstavlja zelo pestro favno in floro Slovenije, pri čemer se osredotoča na sesalce in ptice, prikazane pa so še nekatere zanimive vrste dvoživk, rib in žuželk ter rastlin. »V filmu se podamo med najvišje alpske vrhove in v odmaknjene dinarske gozdove, potujemo preko panonskih ravnic, se spustimo v podzemne jame kraškega sveta in pod gladino Jadranskega morja. Pri vsaki pokrajini spoznamo zanje značilen živalski in tudi rastlinski svet. Odkrivamo tudi skrivno življenje nekaterih živalskih vrst, ki živijo v neposredni bližini ljudi, pogosto celo v urbanem okolju, a nam tako rekoč nikoli ne pridejo pred oči,« so zapisali v Layerjevi hiši.

V Layerjevi hiši v petek, 25. 3. 2022, vabijo na petkovo popoldansko druženje na EKO Specialki. Od 16:00 do 20:00 bodo prisotni Kis in kvas - veganska fermentirana kuhinja, Mestni mačjak s tržnico rabljenih oblačil ter pekovski izdelki iz droži Androžarna. V Stolpu Pungert pa ob 17:00 pripravljajo otroško delavnico Kolaži iz tekstila. »Odpadnega tekstila je na svetu res ogromno, kar predstavlja precejšnjo obremenitev za naše okolje. Na delavnici bomo stari tekstil na svoj način recikliral ter uporabili za ustvarjanje izvirnih slik s pomočjo tehnike kolaža. Stare majice, hlače, krila in druga oblačila tako lahko postanejo odličen material za ustvarjanje. Koščke starega tekstila bomo lepili na kartončke ter v tehniki kolaža ustvarjali izvirne voščilnice za naše mamice, ki bodo tako ob materinskem dnevu dobile izvirno darilo,« vabijo organizatorji.

Vrhunec dogajanja bo v soboto, 26. 3. 2022, ko bo potekala tradicionalna čistilna akcija Očistimo Kranj 2022 – Kranj ni več usran. »Namen akcije je, da na celotnem območju Mestne občine Kranj očistimo drobno nesnago, ki se je nabrala v preteklem obdobju, predvsem pa divja odlagališča oziroma kritično onesnažene točke, ki so se v tem času pojavile na območju MOK. S tem vsaj enkrat na leto poskrbimo, da narava spet zadiha, z njo pa tudi mi, njeni obiskovalci,« je povedal vodja akcije Klemen Markelj in dodal, da bo letošnja akcija del praznovanja 70-letnice taborništva v Kranju. Čiščenje bo potekalo v dopoldanskem času, že dan prej pa bodo čistili tudi kranjski vrtci in osnovne šole. Isti dan se bodo pred stolpom Pungert obiskovalci lahko posladkali z veganskimi sladicami Nine Bavdek, ki bo tokrat pripravila posebno pisano ponudbo veganskih dobrot za najmlajše, navdušila pa bo tudi starejše sladokusce.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.