Gorenjska
1711 ogledov

V partnerstvo z Saubermacherjem ali ne?

Komunala Kranj
1/2
Profimedia
V Komunali Kranj že več mesecev razmišljajo o partnerstvu z avstrijskim podjetjem Saubermacher. S partnerstvom bi, kot je novinarjem aprila pojasnil direktor Matjaž Berčon, lahko ponudili ugodnejše cene zbiranja odpadkov.

Saubermacher Slovenija se je s takoimenovanim promotoskim pismom že na začetku leta 2023 obrnil na peterico lastnic Komunale Kranj, v kateri Komunala Kranj izvaja dejavnost zbiranja odpadkov: to so Mestna občina Kranj in občine Jezersko, Naklo, Preddvor in Šenčur.

Občinam so, kot so nam razložili na Komunali Kranj, ponudili sodelovanje v obliki javno-zasebnega partnerstva na področju ravnanja z odpadki.

O tej zamisli so se že pogovarjali župani in Komunali Kranj so naložili pripravo analize dejavnosti in analizo tovrstnega sodelovanja.

"Analiza je še v pripravi, zato tudi župani o tem še niso odločali," so nam na vprašanje, kakšne bodo posledice za poslovanje in 240 zaposlenih v Komunali Kranj, če bo prišlo do parterstva z Saubermacherjem, danes odgovorili iz Komunale Kranj.  

"Je pa v vmesnem času Komunala Kranj pripravila nov predlog cen na področju ravnanja z odpadki, kar v tem obdobju tudi obravnavajo občinski sveti. Prvi je nove cene potrdil mestni svet Mestne občine Kranj že konec aprila. Zaenkrat torej izvajanje te dejavnosti ostaja pod okriljem Komunale Kranj," dodajajo iz Komunale Kranj.

Komunala Kranj | Avtor: Komunala Kranj Komunala Kranj

Po dosegljivih podatkih ima Saubermacher v Sloveniji v sedmih hčerinskih družbah 379 zaposlenih. Letno prevzamejo in obdelajo 200 tisoč ton odpadkov. Sklenjenih ima kar 19 strateških partnerstev, med drugim z mestnima občinama Velenje in Murska Sobota, kjer, kot razlagajo v Komunali Kranj, prav zato beležijo nižje cene komunalnih storitev.

Pred slabim mesecem dni je Matjaž Berčon, direktor Komunale Kranj, na novinarski konferenci razložil, da bi, če bi občine privolile v partnerstvo, v prihodnje šli v javni razpis za partnerstvo, na katerega bi se lahko prijavili tudi drugi ponudniki. Najugodnejši bi potem dokapitaliziral novoustanovljeno hčerinsko družbo in tako postal njen polovični lastnik.

dezurni@styria-media.si

Zemljišče, DARS, gorenjska avtocesta KRANJ Gorenjska Nenevarne odpadke bi predhodno skladiščili in pretovarjali ob avtocesti Komunala Kranj, blato, čistilna naprava, tovornjak KRANJ Gorenjska Podražili bi od odvoza bioloških odpadkov do grobnin PODRAŽITEV Gorenjska Najbolj so se podražili odpadki

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.