Gorenjska
2438 ogledov

"Vzhičeni pričakujemo začetek del"

sondiranje, grad Hrib, Preddvor
1/14
ZVKDS Območna enota Kranj Sondiranje na gradu Hrib pri Preddvoru, na fotografiji je izdelovalec konservatorskega načrta Vid Klančar. Sgraffito iz 16. stoletja je najbolj varovana vrednota objekta, poudarjajo na Zavodu za varstvo kulturne dediščine, OE Kranj.
Letos mineva 65 let, odkar so člani Turističnega društva Preddvor podali pobudo o zajezitvi potoka Bistrica. Leto pozneje, natančneje 20. junija 1959, je bilo že bilo odprtje jezera Črnava ... Z umetnim jezerom, ki je v državni lasti in je bil generator turizma v Preddvoru, in na splošno tudi turizmom, ima Občina Preddvor veliko smelih načrtov. In zdi se, da se vse, kar je v povezavi z gradom Hrib in hotelom Bor, ki sta v štirih letih kar trikrat zamenjala lastnika, vendarle premika v pravi smeri. Ta smer pa je, kot pravi novi lastnik, športni in kongresni turizem.

Preddvorski župan Rok Roblek je, kot nam je povedal, zelo zaskrbljen zaradi ravnanja Ribiške družine Kranj, ki upravlja z jezerom Črnava. Jezerska skleda namreč vnovič pušča, čeprav so jo že večkrat zatesnili.

"Zdaj je podobno kot pred 20 leti. In treba je sanirati tudi zapornico, katere upravljalec in lastnik je direkcija za vode. Skladno z navodili za vzdrževanje bi jo morali preverjati na sedem let. Čeznjo bi morali spustiti vodo, jo očistiti mulja in sprazniti jezero. Toda zadnja praznitev jezera je bila leta 2010 in tedaj zapornice sploh ni bilo mogoče dvigniti. Potrebna je torej celostna sanacija, ki pa mora biti hkrati čim manj moteča za naravo," je dejal.

Preddvor, jezero Črnava, hotel Bor, grad Hrib | Avtor: M. Ha. Ob jezeru Črnava pri Preddvoru. M. Ha.

Voda načenja grad

Vendar praznjenja jezera Črnava ne predlani ne lani kljub obljubam in napovedim ni bilo. Vzrok je, ker Ribiška družina Kranj, kateri je ministrstvo za kmetijstvo podelilo koncesijo za ribolov, omenjeni ribiči pa skrbijo tudi za vse druge stvari v povezavi z jezerom Črnava, prelaga izlov rib. Enkrat niso bili pripravljeni vsi dokumenti, drugič so jim pristojni določili prekratek rok in izlova niso opravili, potem je bil covid, ...

Preddvor, jezero Črnava, hotel Bor, grad Hrib | Avtor: M. Ha. Zapornica na jezeru Črnava pri Preddvoru. M. Ha.

"Občina si že od leta 2019 naprej prizadeva za sanacijo, kajti, kot so nas opozorili iz zavoda za varstvo kulturne dediščine, voda spodjeda grad, v gradu je veliko vlage in razrasla se je tudi lesna goba ...  Na to temo smo imeli prejšnji teden tudi sestanek, na katerem so bili navzoči predstavniki direkcije za vode - Zgornja Sava, zavoda za ribištvo, zavoda za varstvo kulturne dediščine in zavoda za varstvo narave. V skrajnem primeru bo izlov rib, za to je najbolj primeren čas med 10. in 30. septembrom, po odredbi ribiškega inšpektorja opravila druga ribiška družina ... Nam je pomembno le, da se jezero čimprej sanira in da objekti, ki sodijo v kulturno dediščino, ne propadejo," je jasen župan Rok Roblek.

Nekoč poroke, zdaj gnezdijo labodi

Za informacije, kaj se dogaja z gradom Hrib, ki ga je aprila 2022 skupaj z bližnjim hotelom Bor od norveškega sklada B2 Capital kupilo Muraway property iz Portoroža, smo se obrnili tako na lastnika kot tudi na Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Kranj. Grad Hrib je, kot smo se prepričali sami, popolnoma zapuščen in propada. In Grad Hrib, kot so za Žurnal24 potrdili z Upravne enote Kranj, že od 31. julija 2020 ni več uradni prostor za sklepanje zakonskih zvez.

Zapuščen je tudi bližnji hotel (znan tudi pod imenoma Bor in Alma) ob jezeru je ob gnezdu labodov nameščena lesena ograja in opozorili občine, Zavoda RS za varstvo narave in Muraway property, naj obiskovalci med gnezdenjem ne vznemirjajo labodov in naj ne hranijo prostoživečih ptic.

Preddvor, jezero Črnava, hotel Bor, grad Hrib | Avtor: M. Ha. M. Ha.

Omet odpadel zaradi slabih inštalacij

Nataša Ülen, mag. inž. arh., konservatorka OE Kranj ZVKDS, je pojasnila, da so leta 2019, potem ko je v gradu Hrib, ki je spomenik lokalnega pomena, s stropa odpadel omet, začeli intenzivno sodelovati s predzadnjo lastnico, družbo za terjatve. V nadaljevanju pa tudi z bivšim lastnikom (to je bil norveški sklad B2 Capital, ki je prevzel NLB lizing v stečajnem postopku, op. a.) in njegovo najemnico.

"Lani je novi lastnik (Muraway property, d. o. o.) pristopil k izdelavi konservatorskega načrta, za katerega sem pristojna konservatorka. V prostoru ob poročni dvorani je treba leseni strop nadomestiti z novim zaradi večletnega zamakanja vodovodnih inštalacij. Drugače pa je objekt v dobrem gradbenem stanju in večji posegi v materialno strukturo niso predvideni, " je navedla Nataša Ülen.

Gradu doslej še niso temeljito restavratorsko raziskali, zato bodo v prihodnjih mesecih širši javnosti predstavlili odkritja glede stavbnega razvoja in rezultate sondiranja zunanjosti in notranjosti, katere je opravil izdelovalec konservatorskega načrta Vid Klančar.

Preddvor, jezero Črnava, hotel Bor, grad Hrib | Avtor: M. Ha. Zdaj grad Hrib ne more biti nikomur v ponos, posneto maja 2023. M. Ha.

"Marca je lastnik objekta kandidiral za delno sofinanciranje obnove obsežnega sgraffita iz 16. stoletja, ki je najbolj varovana vrednota objekta. In novi lastnik je naročil izdelavo konservatorskega načrta tudi za park, ki je prav tako spomenik lokalnega pomena. V njem so poleg izjemnih drevesnih vrst med drugim evidentirani kvalitetno ohranjeni ostanki ribnika, nekdanjega mostu in stranski kanal iz potoka Bistrice," je razkrila konservatorka iz kranjske enote ZVKDS.

Temeljita obnova hotela

In novi lastnik načrtuje tudi obnovo hotela, ki bo ostal v obstoječih gabaritih. Idejno zasnovo poleg druge projektne dokumentacije izdelujejo v podjetju SoNo arhitekti iz Ljubljane. Posodobiti pa bo treba tudi dotrajano komunalno infrastrukturo.

O tem, kaj bi bilo najbolje umestiti na zdajšnjem območju teniškega igrišča, še ni dorečeno, pogovori še potekajo. Jasno pa je, da bo morala biti arhitektura oblikovana tako, da se ohranjajo glavni vedutni pogledi in dominantnost gradu. Sprva je bila zamišljena umestitev izobraževalnih vsebin, nakar je lastnik ob usklajevanju vsebin z Občino Preddvor prilagodil namembnost po sedanjih določilih veljavnega prostorskega akta. Lastnik je zato pričel z izdelavo občinskega podrobnega prostorski načrt, ki je predpisan skozi prostorski akt za to območje. Prva predstavitev programske umestitve je bila že v aprilu 2023.

Preddvor, jezero Črnava, hotel Bor, grad Hrib | Avtor: M. Ha. Hotel Bor oziroma Hotel Alma, posneto maj 2023. M. Ha.

Na jugu obravnavanega območja ob grajski pristavi ob potoku Bistrica, ki je ostal v lasti prejšnjega lastnika, se je pred prvomajskimi prazniki sam porušil manjši gospodarski objekt, ki je tudi spomenik. O tem je bil zato obveščen tudi inšpektorat za kulturo in medije, je navedla Nataša Ülen.

Nekdanja pristava, Preddvor | Avtor: ZVKDS Območna enota Kranj Nekdanja pristava gradu Hrib v naselju Hrib pri Preddvoru. ZVKDS Območna enota Kranj

Glede sanacije jezera Črnava je Nataša Ülen potrdila, da bi morala biti izvedena že pred leti, "kajti sifon pušča, stranski tokovi so se tako pojavili tudi pod prizidkom gradu v kleti, zgrajeni v 80. letih, pravokotno na smer vodotoka Bistrice. V okviru te sanacije je potrebno izvesti poleg tesnitve sifona tudi temeljito sanacijo obrežnih zidov proti gradu vse do same zapornice," je še izpostavila.

Gradu želijo povrniti sijaj

Na vprašanje, kakšne načrte ima Muraway property, turizem in storitve, d. o. o., v Preddvoru oziroma naselju Hrib, nam je direktor omenjenega podjetja iz Portoroža, katerega primarna dejavnost je oddajanje zasebnih sob, Martel Antoni Santinni uvodoma razložil, da je grad Hrib v precej slabem stanju in ima kot tak le še nekaj let življenjske dobe, preden bo škoda postala nepopravljiva.

"Grad Hrib je slovenska kulturna dediščina, katerega nastanek sega vse do 16. stoletja, zato je pred nami veliko dela. Želimo ga ne le ohraniti, temveč ga povsem adaptirati, mu s tem povrniti sijaj, ter ga pripraviti za nadaljnja stoletja uporabe in občudovanja."

Preddvor, jezero Črnava, hotel Bor, grad Hrib | Avtor: M. Ha. V pričakovanju boljših časov, grad Hrib v naselju Hrib pri Preddvoru. M. Ha.

Pojasnil je, da je njihovo podjetje pred dobrim letom dni kupilo paket nepremičnin, ki vsebuje devet parcel, na katerih so grad, hotel, zazidljiva zemljišča in spomeniško zaščiten gozd. Na vprašanje, kaj konkretno bo v gradu in hotelu, saj so bili v Preddvoru izjemno negativno presenečeni, ko so izvedeli, da nameravajo urediti mednarodno šolo in internat, pa je Martel Antoni Santinni odgovoril, da je bila to na začetku res osnovna zamisel, in v nadaljevanju potrdil navedbe Nataše Ülen.

"Po županovi predstavitvi vizije razvoja Preddvora ter več sestankih in usklajevanjih smo projekt predrugačili in usmerili v razvoj športnega in kongresnega turizma. Projekt smo predstavili tudi županu Roku Robleku, arhitekturno je bil nad zadevo navdušen, tako da zadevo oziroma projekt peljemo skupaj z Občino Preddvor dalje," je komentiral direktor.

Preddvor, jezero Črnava, hotel Bor, grad Hrib | Avtor: M. Ha. Regrat je odcvetel. M. Ha.

Glede sodelovanja s strokovnjaki za varstvo kulturno dediščino je tudi potrdil, da bo celotna obnova oziroma sanacija potekala v sodelovanju z njimi.

Zaenkrat v več fazah poteka priprava zahtevnega in obširnega konservatorskega načrta.

Preddvor, jezero Črnava, hotel Bor, grad Hrib | Avtor: M. Ha. Na pročelju gradu Hrib M. Ha.

"V celoti je že končan konservatorski načrt za obnovo jugovzhodnega in jugozahodnega dela fasade, na katerem so renesančni sgraffito, manjši freski in kamniti okenski okvirji. Še nedavno je bil jugovzhodni del prekrit s cementnim ometom, zato njegovo stanje ni povsem jasno, na jugozahodni strani pa je večina sgraffita vidnega. Pročelja so v slabem stanju, deloma zaradi meteornih vplivov, ki zaradi starosti zahtevajo vzdrževalne posege, deloma pa zaradi neustreznih posegov v preteklosti (preplastitve z ometom in pleskanja). Že samo ta poseg je ocenjen na več kot 100.000 evrov, zato smo na ministrstvo za kulturo poslali tudi vso potrebno dokumentacijo za sodelovanje na razpisu, s pomočjo katerega bi vsaj delno zmanjšal stroške obnove," je navedel Martel Antoni Santinni.

Preddvor, drevo | Avtor: M. Ha. M. Ha.

Zaključen spor s prejšnjimi najemniki

Z deli bi radi, kot je poudaril sogovornik, pričeli čimprej, a "vse ni v naših rokah. Vsa dela bodo, tako kot je to treba, v tesnem sodelovanju z ministrstvom za kulturo in zavodom za varovanje kulturne dediščine. Sam projekt sanacije pa bo zelo zahteven tako operativno kot tudi finančno. Pred kratkim smo zmagovalno zaključili pravni spor s prejšnjimi najemniki, prav tako pa smo morali tudi počakati na dejanja Finančne uprave RS (Furs), upnika prejšnjih najemnikov. Z optimizmom zremo v prihodnost in z vzhičenostjo pričakujemo začetek del," je še poudaril direktor.

Preddvor, jezero Črnava, hotel Bor, grad Hrib | Avtor: M. Ha. Drevored ob gradu Hrib. Sprehod mladoporočencev po njem je bil garancija za 50 srečnih let ... M. Ha.

Nekoč je cvetelo

"Prečudovita, mirna narava vam nudi sproščen sprehod okoli jezera, ob stoletnih sekvojah pa lahko podoživite čase, ko se je tu bohotil grajski park z eksotičnimi drevesnimi vrstami, ki jih težko najdete v slovenskem prostoru. Preddvor se ponaša kar s štirimi gradovi. Grad Hrib ob jezeru Črnava je nekoč gostil imenitne ljudi iz cele Evrope. Znano je namreč bilo in še vedno drži, da naša klima blagodejno vpliva na zdravje. Na gradu Hrib in v njegovem parku ob jezeru Črnava je cvetel tudi poročni turizem," navajajo na spletni strani Zavoda za turizem Preddvor.

Da, si drznemo komentirati, tako je bilo nekoč ...

Preddvor, jezero Črnava, hotel Bor, grad Hrib | Avtor: M. Ha. M. Ha.

Iz razpoložljivih virov je grad Hrib v vasi Hrib leta 1924 kupil industrialec Franc Dolenc, po 2. svetovni vojni je bil nacionaliziran, v 60. letih 20. stoletja so v njem zdravili tuberkulozne bolnike. Lastnik je bilo še trgovsko podjetje Živila Kranj, po pripojitvi leta 2003 Mercator. Pred 16 leti je Mercator prodal grad in hotel s tremi zvezdicami (zgrajen je bil v 70. letih 20. stoletja, najprej pod imenom Bor, potem Alma) za 2,5 milijona evrov podjetniku Andreju Brezniku iz Vodic. Zasledili smo podatek, da sta bila grad in hotel pozneje v rokah Galeb group, družbe za upravljanje, iz Izole potem pa, kot smo že navedli B2 kapital, hčerinskga podjetja norveške skupine B2 Holding Group, in od aprila lani je lastnik Muraway property, ki naj bi bil za "paket" odštel dva milijona evrov.

dezurni@styria-media.si

 

 

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.