Gorenjska
219 ogledov

Županova Micka živi že 20 let

Damijan Švarc
V Prešernovem gledališču Kranj že 20 let igrajo komedijo Antona Tomaža Linharta Županova Micka.

Legendarna Županova Micka v režiji Vita Tauferja in v vlogi katere že od začetka nastopa Vesna Pernarčič obhaja letos izjemen jubilej – 20. obletnico svojega rojstva v Prešernovem gledališču Kranj. Ob njej je odrastlo kar nekaj generacij slovenskih deklet in fantov, s svežim in duhovitim prikazom slovenske duše pa je navdušila tako občinstvo iz kranjskih in balkanskih logov ter ogrela tudi srca publike širom Južne Amerike na svoji turneji od Argentine, Venezuele pa vse do Dominikanske republike.

Leta 2002 je ogrela tudi srca žirije in na 32. Tednu slovenske drame prejela veliko nagrado za najboljšo uprizoritev festivala. Žirija je takrat v svoji utemeljitvi med drugim zapisala, da je duhovita interpretacija Linhartove komedije vizualno »berhka koker ena slika, iz ktere oreng napravleni igralci ostro vunkej strelajo.«

Po dvajsetih letih se tako Županova Micka bliža tudi zavidljivi 300. ponovitvi in ostaja brhka v svoji prefinjeni ironiji prikaza klene slovenske duše ter nepozaben umetniški dogodek in žur. Tako je prepričan tudi sedanji direktor Prešernovega gledališča Jure Novak: »Absolutno je izredna redkost v slovenskem gledališčem prostoru, da predstava živi že 20 let. Dobre, odlične predstave mogoče živijo le 3, 4, največ 5 let, 20 let pa je res ogromno. To je v bistvu moja celotna profesionalna kariera v gledališču. Zagotovo sem jo pred toliko leti tudi videl sam, a se po toliko letih ne spomnim niti več tako dobro, zato se izredno veselim, da jo bom spet videl. V gledališču pa smo seveda vsi zelo ponosni, da je ta predstava tako velika uspešnica.«

Županova Micka, enodejanka, zgrajena na preprosti intrigi, ki nadaljuje tradicijo klasične evropske komedije, je prvi Linhartov dramski poskus v slovenščini in prvo slovensko dramsko besedilo sploh, kljub predelanemu prevodu igrice avstrijskega dramatika J. Richterja Podeželski mlin, izvirna v narodnostnem nasprotju med kmečkim življem in plemstvom. Na oder Prešernovega gledališča bo ponovno stopila nocoj ob 19.30.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.