Slovenija > Črna kronika
129 ogledov

Gorenjski policisti stopili na prste preprodajalcem kokaina

Specialna enota Anže Petkovšek
Gorenjski kriminalisti so na prste stopili kriminalni združbi, ki je delovala v okviru hierarhično organizirane motoristične skupine na območju Gorenjske in Avstrije. Ukvarjali so se s preprodajo droge in orožja.

Gorenjski kriminalisti so v sodelovanju s policisti in kriminalisti drugih policijskih enot ter avstrijskimi varnostnimi organi v obsežni preiskavi razkrinkali delovanje kriminalne združbe, ki se je ukvarjala s prodajo prepovedane droge in trgovanjem z orožjem. 

Delovanje kriminalne združbe so zaznali lani, ko so se v sodelovanju z avstrijskimi ograni začeli potrjevati sumi, da na Gorenjskem in v Avstriji v enakih okoliščinah delujeta dobro organizirani družbi, ki se ukvarjati z dobavo in prometom s prepovedano drogo. V preiskavi so ugotovili, da so člani motoristične skupine na območju Gorenjske imeli skladišče prepovedane droge, ki so jo nato dostavljali v Avstrijo. Visoko kakovosten kokain je bil namenjen dobro organizirani ulični preprodaji na območju sosednje države.

Take kakovosti na slovenskem trgu običajno ni

Preprodajalcem so drogo ponujali v večjih količinah. Analiza 0,5 kilograma zaseženega kokaina v več preprodajah je pokazal, da so osumljenci trgovali z visoko kvalitetno drogo. Kokakin take kakovosti se redko pojavlja v Sloveniji in Avstriji, za kilogram pa je treba odšteti do 60.000 evrov, kar je preprodajalcem omogočalo velike zaslužke. Poleg kokaina so zasegli še približno 300 g konoplje, manjšo količino amfetamina in večjo količino nedovoljenih snovi v športu, v obliki ampul in tablet.  

Zaznali so tudi manjša kazniva dejanja ponujanja orožja v odkup. Poleg droge in orožja so odkrili posebej urejene in zavarovane prostore za hrambo prepovedanih stvari. Našli pa so tudi delujoč minomet in strelivo s sledmi eksploziva. 

Preiskave izvajali na 19 lokacijah

V dveh dneh so izvedli preiskave na 19 lokacijah na območju Gorenjske, Ljubljane in Celja. Sodelovalo je več kot 100 policistov in kriminalistov. Hišne preiskave so potekale tako v stanovanjskih hišah, vozilih kot poslovnih objektih. Na območju Hrušice je potekala preiskava z visoko stopnjo tveganja, kjer pa po besedah kriminalistov ni bilo ogroženo življenje posameznikov in občanov. 

Osumljenih trinajst oseb

Policisti so prostost odvzeli devetim osebam, sedem so jih pridržali zaradi zbiranja obvestil, dva osumljena pa privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je za enega odredil pripor. 

Kaznivih dejanj je osumljenih 13 oseb, starih med 25 in 45 leti. Gre za stare znance policije. Samo na območju Gorenjske naj bi izvedli 67 kaznivih dejanj. Za kazniva dejanja, povezana s preprodajo drog, je zagrožena kazen do 15 let zapora, medtem ko za kazniva dejanja, povezana s preprodajo orožja, od 6 mesecev do 5 let zapora. 

Med osumljenci mnogi v zadnjih letih niso bili zaposleni, z zaslužki v nezakoniti dejavnosti pa so si financirali nadstandarden življenjsk slog. Nekateri so pridobivali finančna sredstva za delovanje motoristične skupine. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 21:27 10.oktober 2016.

    Karkoli sem do danes prebral ali si ogledal v dokumentarcih se Hell's Angels pojavljajo samo v zvezi z kriminalom in to najtežje oblike,zato se sprašujem,kdo je dal soglasje na UE za registracijo tega moto kluba. https://en.wikipedia.org/wiki/Hells_Angels

  • kapibara 15:05 10.oktober 2016.

    SLO pa država.. ?? prej GUBERNIJA ..

  • Avatar Leon
    Leon 13:16 10.oktober 2016.

    Mafijski skesanec Maurizio Prestieri je v pogovoru s pisateljem Robertom Savianom, avtorjem odmevne knjige Gomorra, Slovenijo označil kot raj za mafijo..............Mafija ima svojo državo !