Slovenija > Črna kronika
45 ogledov

Gori na Sveti gori

Požar
1/22
Nova Gorica iz EDA Centra Live Webcam
Gori na Sveti gori. Zaradi požara zaprta tudi cesta Čepovan–Nova Gorica. Težave povzročajo neeksplodirana bojna sredstva.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR) je ob približno 14.40 zagorelo na Sveti gori pri Novi Gorici. Zaradi požara je po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste pri kraju Grgar zaprta cesta Čepovan–Nova Gorica.

Na gasilski enoti Nova Gorica so nam povedali, da se požar zelo hitro širi. V gašenje je vključenih veliko gasilcev. "Veliko društev je na kraju dogodka. Med njimi tudi gasilci JZ GRD Nova Gorica, PGD Nova Gorica, Avče, Čepovan, Dornberk, Kostanjevica ter Šempeter ob pomoči helikopterja Slovenske vojske. Požar se hitro širi, nagaja pa tudi veter," nam je dejal eden izmed gasilcev iz Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost - Gasilska enota Nova Gorica. Dodal je, da zaenkrat ni nevarnosti, da bi požar zajel hiše, saj jih v bližini ni.

Vodja intervencije in poveljnik operativne enote novogoriške gasilske enote Simon Vendramin je za STA povedal, da se je požar razvil na cesti v bližini Grgarja v smeri proti Sveti gori na nedostopen teren. Glede na kraj, kjer se je začel, pa naj bi ga povzročil cigaretni ogorek. "Požar je na nekaterih predelih prešel tudi na krošnje dreves, zato je hitrost širjenja toliko večja," je pojasnil.

Danes jim po vsej verjetnosti požara ne bo uspelo omejiti.

Težave z neeksplodiranimi sredstvi

Kot nam je povedal tiskovni predstavnik Policijske uprave Nova Gorica Dean Božnik, težave pri gašenju predstavljajo tudi neeksplodirana bojna sredstva, ki so tam ostala še iz časov prve svetovne vojne. Zato so po poročanju URSZR aktivirali tudi Državno enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, ki je ob 20.45 so gasilci na območju požara pod Sveto Goro v občini Nova Gorica našli topovsko granato kalibra 65 mm, teže 4,5 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta granato odstranila in shranila na varno.

Ste v bližni Svete gore? Pošljite nam fotografije prek spodnjega obrazca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.