Šport > Nogomet
75 ogledov

Gorica šestič, šest golov Olimpije

olimpija Anže Petkovšek
Novogoriški nogometaši so z zmago proti Krškemu (3:1) ostali na vrhu lestvice. Treh točk so se razveselili tudi navijači druge primorske ekipe. Koper je slavil v Novem mestu (4:2), do visoke zmage pa je prišla tudi Olimpija.

Olimpija nadaljuje serijo odličnih predstav in visokih zmag. Po uspehu nad Koprom (4:1) in Mariborom (3:0) je napolnila tudi mrežo Celja, tekmeca, s katerim se je v zadnjih letih mučila. Zadnjič ga je premagala marca leta 2013, Celjani pa so dobili zadnje štiri medsebojne obračune v Stožicah. Tokrat pa so doživeli pravo katastrofo, njihov poraz pa bi bil glede na priložnosti domačih lahko tudi višji. Vsekakor pa bi si tudi gosti, ki so v Ljubljano prišli igrat odprt nogomet in so bili del lepe predstave, zaslužili kakšen gol, a jim je to preprečil Celjan v ljubljanskih vratih Aleksander Šeliga, nekdanji reprezentančni kandidat je zbral štiri, pet odličnih obramb.

Da bodo številni gledalci, v Stožicah se jih je zbralo vsaj 3500, videli lep nogomet, je napovedoval že začetek. Ljubljančani so krenili proti vratom tekmecev, ki pa prav tako v želji po zadetku niso zaostajali. A Olimpija je trenutno kakovostnejša ekipa, premoč je kronala že v deveti minuti. Francoz Mimoun je žogo z leve strani poslal proti drugi vratnici, kjer jo je v teku dočakal Rok Kronaveter in jo z glavo potisnil v mrežo.

Sledila je priložnost Celjanov, Valon Ahmedi je že preigral Šeligo, a zašel preveč v desno stran, žoga je po njegovem strelu zadela le zunanji del mreže. Nato pa je na sceno stopil hitri Ezekiel Henty, ki je zapravil nekaj priložnosti, pokazal pa tudi veliko mero sebičnosti. Kar ni uspelo Nigerijcu, Mimounu in tudi Andražu Šporarju, pa je uspelo Kronavetru, ki je v 37. minuti dosegel še en gol. Zelo podoben prvemu, le da ga je tokrat dosegel z nogo. Pri obeh je dišalo po nedovoljenem položaju, a sodniki so menili, da sta bila oba položaja čista.

Henty je na začetku drugega dela s strelom v prečko dokazal, da se Olimpija z vodstvom 2:0 ni zadovoljila. Povečala pa ga je v 70. minuti, ko je po 11. kotu Ljubljančanov z glavo zadel Dejan Kelhar. Nato so Ljubljančani dosegli na hitro še dva gola, Ricardo Alves Da Silva ga je prispeval s prostega strela, pri tem mu je pomagal gostujoči živi zid, Šporar pa po samostojnem prodoru. Končni izid je postavil Dejan Djermanović, pred tem pa so imeli svoje priložnosti tudi Celjani, toda Šeliga do svojega nekdanjega kluba ni imel milosti.

Pokalni poraz hitro pozabljen

Nogometaši Gorice so hitro preboleli šok iz pokala, od katerega so se poslovili po porazu z Muro, in zabeležili še šesto zaporedno prvenstveno zmago, s katero so obdržali prvo mesto na razpredelnici.

Osrednja osebnost tekme je bil novinec v goriški vrsti Marko Nunić, ne samo zaradi dveh golov in rdečega kartona, ampak zaradi dejstva, da je bil 60 minut neprestana nevarnost za gostujočega vratarja. Prvič je mrežo zatresel v 17. minuti, ko je z glavo izkoristil podajo prav tako zelo razpoloženega Blessinga Chibuikeja Elekeja,  v 27. minuti pa je prav tako z glavo kronal lepo akcijo, ki jo je začel Eleke, nadaljeval pa Amel Džuzdanović.

Gorica je ob koncu prvega polčasa prek Marshala Mfona Johnsona zadela še prečko, Džuzdanović je zatresel tudi zunanji del mreže, gosti pa so na domači gol v prvem delu sprožili le dva strela, v okvir pa je šel le poskus Enesa Rujovića.

Gosti so več ambicioznosti pokazali v nadaljevanju, prišli do znižanja izida, ko je Dejan Urbanč po prekršku vratarja Gregorja Sorčana v 60. minuti uspešno izvedel enajstmetrovko. V 62. minuti so domači ostali še brez izključenega Nunića, ki je trčil z vratarjem, poskušal izsiliti najstrožjo kazen, a si prislužil drugi rumeni karton in predčasno pot v slačilnico. Toda upe Krčanov je dokončno pokopal Džuzdanović. Ta je izvedel prosti strel s 25 metrov, vratar Marko Zalokar je zastal ob poizkusu z glavo enega od domačih nogometašev, ki pa je zgrešil žogo, a na veselje gostiteljev je okroglo usnje vseeno končalo v mreži.

Šest zadetkov v drugem polčasu

Po prvem polčasu na Portovalu nihče ni pričakoval, da bo drugih 45 minut zelo razburljivih. V drugem polčasu je namreč padlo šest golov, rdeč karton pa je prejel Damir Hadžić. Primorci so se s tremi točkami rešili zadnjega mesta in skočili na sredino prvenstvene lestvice.

Začetek tekme je bil zadržan, nobena ekipa si ni pripravila zaključnega strela, v 18. minuti pa je po prekršku Lea Ejupa Koper prišel do enajstmetrovke. Žogo si je nastavil Hadžić, a je domači vratar Miodrag Mitrović njegov strel ubranil. Že v naslednji minuti so gostje imeli novo priložnost za zadetek. Amar Rahmanović je izvedel prosti strel, žoga pa je končala v prečki.

Novomeščani so nato prevzeli pobudo in si priigrali tri priložnosti, streli Žige Kastrevca, Danijela Demžarja in Josipa Fučka pa so zleteli mimo gola. V 32. minuti je poizkusil Rahmanović, ki je bil premalo natančen, tako kot v 40. minuti Marin Perić. V sodniškem dodatku prvega polčasa je bil nevaren Domen Črnigoj, a je bil na pravem mestu Mitrović.

Začetek drugega polčasa je bil bolj obetaven in dinamičen, strela Nane Adda Welbecka in Mateja Potokarja pa sta bila le uvod v razburljivih 20 minut. Za veselje gostov je v 64. minuti poskrbel Jaka Štromajer, ki je izkoristil podajo iz kota Marka Krivičića, dobil skok in zadel za 1:0. Veselje Koprčanov je trajalo le pet minut, saj je v 70. minuti izenačil Fuček. Krkaši so izvedli kot, žogo je Welbeck podaljšal do Fučka, ta pa je meril natančno s 17 metrov. V 72. minuti, le nekaj trenutkov po vstopu s klopi, je za domače nevarno poizkusil Enes Novinič.

V 75. minuti je Koper izkoristil lepo priložnost, ki sta jo izpeljala osrednja branilca. Hadžić je lepo podal v kazenski prostor, kjer se je sam znašel Denis Halilović, ta pa ponujenega ni zapravil. Hadžić je tri minute kasneje pustil soigralce na cedilu, saj je prejel drugi rumeni karton za prekršek v kazenskem prostoru. Sodnik Rade Obrenović je dosodil enajstmetrovko, ki jo je Fuček izkoristil. To ni ustavilo gostov. V 82. minuti je Josip Ivančić potegnil po desni strani, podal v kazenski prostor, kjer je bil na pravem mestu Štromajer, izkušeni napadalec je le nastavil nogo. Zmago je v 91. minuti potrdil Ivančić, ki je preigral dva domača branilca in zadel za končnih 2:4.

Prva liga Telekom Slovenije, 7. kolo:

Gorica : Krško  3:1 (2:0)
Nunić 17., 28., Džuzdanović 70.; Urbanč 60./11-m

Krka : Luka Koper  2:4 (0:0)
Fuček 70., 79.; Štromajer 64., 82., Halilović 75., Ivančić 90.

Olimpija : Celje  6:0 (2:0)
Kronaveter 9., 37., Kelhar 70., Alves 76., Šporar 78., Djermanović 89.

Rudar Velenje : Maribor  0:0

Zavrč : Domžale  0:0

Lestvica:
1. Gorica  18
2. Olimpija 16
3. Maribor  11
4. Domžale  10
5. Luka Koper  8
6. Krka  8
7. Krško  8
8. Rudar Velenje  6
9. Zavrč  6
10. Celje  5

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.