Slovenija
55 ogledov

Gorjanci odrezani od sveta

Pluženje Saša Despot
Neprevozno. Cesta ni več državna, ker se lastniki ne morejo dogovoriti. Turizem ogrožen.

Direkcija Republike Slovenije za ceste (DRSC) je del državne turistične ceste med Vahto in križiščem za Trdinov vrh na Gorjancih prekategorizirala v gozdno. “Posledica se je pokazala v nespluženi cesti, kar bi samo po sebi pomenilo zaprtje planinskega doma pri Gospodični v zimskem času,” opozarjajo na Zavodu za turizem Novo mesto.

Pluženje zaradi šolarjev

Na zavodu pravijo, da gre za edini tovrsten objekt v občini, kjer se izvajajo tudi šole v naravi in šolske ekskurzije. Zato so naročili pluženje do Gospodične, a cesta od Vahte do Gospodične ostaja neuporabna. Tako “sta brez optimalne cestne povezave na Gorjance ostala Bela krajina in dobršen del Podgorja”, trdijo. Na DRSC pojasnjujejo, da so dobrih 11 kilometrov ceste prekategorizirali zaradi pobude lastnikov gozdov, po katerih poteka večina ceste, in neurejenega lastništva pod njo.

Cesto bi najraje prestavili

Na pomisleke o ogroženosti turizma DRSC odgovarja, da je dostop mogoč s strani Gabrja. Ker lastništva zemljišč pod cesto “kljub večletnemu prizadevanju ni bilo mogoče urediti, vnovična prekvalifikacija v tem trenutku ni mogoča”, pravijo. Turistično cesto naj bi prestavili pod Gorjance, povezali kraje ob njegovem vznožju in tako omogočili turistični razvoj. “Gozdovi bodo ohranili svojo prvotno vrednost, dostopnost za morebitne obiskovalce po gozdni cesti na vrh pa bo še vedno mogoča,” sklenejo.

Komentarjev 1
  • motorcki 16:01 18.februar 2013.

    vsi bi se futral,plačal pa noben !!!!!!!!!!!