Slovenija
368 ogledov

Goršetovi soobtoženki priznali krivdo

Boštjan Penko Nataša Čepar
Obtožnica Branetu Goršetu in sooboženim očita, da so med leti 2006 in 2010 oprali skoraj 2,4 milijona evrov. Na današnjih predobravnalnih narokih sta prvi dve obtoženki priznali krivdo, tretji obdolženec pa ne. Gorše, ki sicer že prestaja kazen v drugi zadevi, bo pred sodnika stopil v četrtek.

Polona Kuhar in Stajka Skrbinšek, obdolženki v zadevi glede zlorabe položaja in pranja denarja pri stečaju Hidra - kjer naj bi imel glavno vlogo Brane Gorše - sta na današnji predobravnalnih narokih priznali krivdo in se s tožilstvom pogodili za kazen. Obema je sodišče dosodilo dve leti zaporne kazni, namesto katere bosta lahko opravljali družbenokoristno delo, in 20 tisoč oziroma 30 tisoč evrov denarne kazni. Soobtoženi Rudolf Trček krivde ne prizna, medtem ko se Vlado Petek naroka ni udeležil. Nekdanji stečajni upravitelj Hidra Gorše in njegova soproga Barbara pa naj bi pred sodnika stopila v četrtek. Vsi omenjeni naj bi upnike Hidra med leti 2006 in 2010 oškodovali za 2,4 milijona evrov. Vsota naj bi se tudi prek prenakazil v tujino na koncu stekla v Goršetov žep.

Prenakazila denarja

V stečaju Hidra, leta 2005, so upniki prijavili za okoli šest milijonov evrov terjatev, te pa naj bi po zelo nizkih cenah odkupile osebe, povezane z Goršetom.Leta 2008 se je stečajna masa podjetja nenadoma povečala, saj je Gorše pravno osebo propadlega koprskega podjetja uspel prodati podjetju RB Nekretnine iz Banjaluke, ki je zanjo plačalo več kot štiri milijone evrov. Terjatve, za katere so kupci odšteli 300 tisoč evrov, so bile nenadoma vredne skoraj 2,4 milijona evrov. Srbsko podjetje pa naj bi s tem kupilo zemljišča na območju koprskega pristanišča, ki dejansko nikoli niso bila Hidrova last, ampak jjih je imel le v upravljanju. RB Nekretnine je sprožilo odškodninsko tožbo.

Gorše v zaporu

Brane Gorše je sicer v priporu že od februarja letos, aprila pa je bil na prvostopenjskem sodišču zaradi zlorabe položaja pri vodenju stečajnega postopka HKS Sicure obsojen na štiri leta zaporne kazni. Sodišče je zavrnilo predlog njegovega zagovornika, da bi ga spustili na prostost v zameno za milijon evrov varščine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.