Slovenija
29 ogledov

Gospodarske rasti še ni občutiti

Ljudje na ulici Shutterstock
Slovenski prebivalci so delavni in nadpovprečno izobraženi, družbeno okolje pa je nestimualtivno in pesimistično, ugotavlja raziskava DMS in Valicona.

Na današnji tiskovni konferenci je Društvo za marketing Slovenije (DMS) predstavilo rezultate raziskave, ki jo je izvedel skupno s podjetjem Valicon. Potrošnike so spraševali o svoji percepcije družbe in družbenega okolja v Sloveniji ter njihovih nakupnih navadah.

Po mnenju vprašanih so Slovenci delavni in nadpovprečno izobraženi, a družba, v kateri živimo zaostaja za razvitim svetom in ne podpira tistih, ki izstopajo, ampak nagrajuje povprečnost. Potrošniki menijo, da je slovenska družba informacijska, ne industrijska, in bolj podobna balkanskim državam kot drugim evropskim državam. 

Podjetja, ki po mnenju anketiranih najbolj zagotavljajo uspešno prihodnost, so mikro in mala podjetja v zasebni lasti ter srednje velika podjetja v zasebni tuji lasti.

Le 21 odstotkov vprašanih občuti gospodarsko rast

Gospodarsko rast, ki je zajela Slovenijo, občuti, po podatkih DMS, manj kot četrtina vprašanih. Od teh je večina oseb z dohodki nad 1100 evrov in moških, brez otrok, z dohodki do 1100 evrov. Tisti, ki občutijo gospodarsko rast, menijo, da je vzdušje bolj optimistično in trošijo nekoliko več. 

Med vsemi vprašani, pa se zmanjšal odstotek tistih, ki zaradi slabih gospodarskih razmer trošijo manj. Od pomladi leta 2014 se je njihov odstotek zmanjšal od 81 na 51 odstotkov. Glede finančnega stanja Slovenci ne pričakujejo več velikih sprememb, večina ne pričakuje več poslabšanja. Tako 68 odstotkov vprašanih pričakuje, da bo njihova plača ostala enaka, leta 2014 le 35 odstotkov ni pričakovalo sprememb.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.