Slovenija
30 ogledov

Gospodarstvo bo oživelo v dveh letih

Francoise Hollande Reuters
Francoski predsednik François Hollande je v nedeljo napovedal načrt oživitve gospodarstva, del katerega je zvišanje davkov. Hollande je v pogovoru za televizijsko postajo TF1 tudi dejal, da je njegov cilj, da se brezposelnost v roku enega leta zmanjša.

"Moja misija je oživitev gospodarstva, časovni okvir pa sta dve leti," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal francoski predsednik François Hollande.

Predsednik, čigar priljubljenost v javnosti po majskem prevzemu položaja nezadržno pada, je zavrnil kritike o svoji nedejavnosti. "Vlada ni izgubljala časa. Reagirala je hitro," je dejal, hkrati pa poudaril, da ne more delati čudežev.

"Ne morem v nekaj mesecih narediti tistega, česar moji predhodniki niso storili v zadnjih petih ali desetih letih," je dejal.

Konec meseca bodo predstavili proračun

Predsednik je povedal, da bo vlada konec meseca predstavila proračun za prihodnje leto, pri čemer bo cilj, da se proračunski primanjkljaj s sedanjih 4,5 odstotka bruto domačega proizvoda zniža na tri odstotke BDP.

"V letu 2013 ne bomo zapravili niti evra več kot v letu 2012," je zatrdil Hollande.

Da bi znižali proračunski primanjkljaj, vlada načrtuje, da bodo prihodnje leto iz naslova davkov zbrali 20 milijonov evrov več, od tega polovico na račun posameznikov in polovico na račun podjetij. Del sredstev naj bi prispevali tudi najbogatejši.

Francoski predsednik je namreč zatrdil, da bo vztrajal pri uvedbi 75-odstotne obdavčitve najbogatejših, to je tistih, ki letno zaslužijo prek milijona evrov, je pa dodal, da bo ta ukrep časovno omejen, medtem ko izjem, denimo za športnike ali umetnike, ne bo.

Davek naj bi zadeval med 2.000 in 3.000 ljudi, njegov namen pa je tudi dati zgled, je dejal Hollande.

Obdavčili naj bi bogate družbe

V soboto je v Franciji odjeknila novica, da je zaradi napovedi višje obdavčitve bogatih direktor družbe, ki ponuja luksuzne izdelke, LVMH, sicer pa eden najbogatejših Francozov Bernard Arnault, zaprosil za belgijsko državljanstvo.

"Pretehtati mora, kaj pomeni zaprositi za drugo državljanstvo, saj smo ponosni, da smo Francozi," je na novinarsko vprašanje o tem odvrnil Hollande.

Pomembna skrb bo, je poudaril Hollande, tudi znižanje brezposelnosti. Trenutno so namreč brez dela trije milijoni Francozov, predsednik pa napoveduje, da bodo posebno pozornost namenili mladim iskalcem zaposlitve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.