Svet
43 ogledov

Megaupload so ugasnili

Kim Dotcom Reuters
Ameriške oblasti so ugasnile Megaupload.com, eno največjih spletnih strani na svetu za deljenje obsežnih datotek, priljubljene tudi pri slovenskih uporabnikih. Hekerji so v povračilo napadli stran FBI in pravosodnega ministrstva.

Ustanovitelja Megauploada Kima Dotcoma (njegovo prvotno ime je Kim Schmitz) so na zahtevo Američanov aretirali v Aucklandu, še tri vodilne v podjetju pa v bližini tega novozelandskega mesta. Dve osumljeni osebi naj bi bili še na prostosti. Američani jih po poročanju Reutersa med drugim obtožujejo grobega kršenja ameriške zakonodaje o varovanju intelektualnih pravic in pranja denarja.

Obtožbe navajajo, da je Megaupload.com v preteklih letih predvsem lastnike pravic v filmski in glasbeni industriji stal več kot 400 milijonov evrov dohodkov. Pri Dotcomu so med hišno preiskavo našli še dve šibrovki, za kateri še raziskujejo, ali ima dovoljenje, odvzeli so mu tudi več luksuznih in športnih avtomobilov v vrednosti prek štirih milijonov evrov, med katerimi je bil tudi redki dvosedežni rolls-royce drophead coupe.

 

Anonymous sprožil "Operacijo Megaupload"

Sama akcija proti Megauploadu je sicer potekala le dva dneva po tem, ko so svetovne internetne strani, kot so Wikipedia, Google, Yahoo in druge s spletnimi akcijami protestirale proti napovedi o bistveni zaostritvi protipiratske zakonodaje v ZDA, ki bi lahko bistveno vplivala tudi na delo teh strani.

Spletna skupnost Anonymous je na akcijo ameriških oblasti odgovorila zelo hitro. Skoraj istočasno s prvimi vestmi o zaprtju spletne strani je sprožila "Operacijo Megaupload", ki je med drugim napadla spletne strani ameriškega filmskega združenja, predstavništva britanske glasbene industrije BMI in ameriške pisarne za intelektualno lastnino. Napadene so bile tudi strani ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI in Bele hiše.

Služili s hitrim prenosom

Spletna stran Megaupload, ki ima sicer uradni sedež v Hongkongu, je bila znana ne samo po svoji velikosti in številu uporabnikov, temveč tudi po tem, da so jo številni zvezdniki, denimo Kanye West, Chris Brown in Alicia Keys odkrito podpirali.

Megaupload je dovoljeval uporabnikom "downloadanje" filmov, glasbe in drugih vsebin zastonj, v nasprotju z ostalimi stranmi za prenos podatkov pa je služila velike denarce z naročninami, ki so omogočale dostop do hitrega prenašanja velikih datotek.

Komentarjev 1
  • srcr 14:19 25.januar 2012.

    RR drophead coupe je 4 sedežni cabriolet in ne 2, kot navajate vi.