Slovenija > Jaz poročam
22 ogledov

Vse po načrtu, ljudje pa dve uri stali

Zastoj pred Cityparkom
1/16
A. P.
V petek zvečer je v garažni hiši Cityparka v ljubljanskem BTC zaradi bližnje prireditve vladal nepopisen prometni kaos. Vozniki so potreboval tudi po dve uri, da so lahko zapustili garažo. Varnostna služba odgovarja, da so garažo "varovali" skladno z načrtom, policisti pa, da so bili pristojni le za promet na javnih cestah.

Kot smo poročali že v petek, so večerni obiskovalci nakupovalnega središča gotovo obžalovali odločitev o njegovem obisku. Pred bližnjim Kolosejem se je namreč odvijala prireditev Ritem mladosti, zaradi česar je od 18. ure dalje v garažni hiši Cityparka veljal poseben režim. V in iz štirietažne garaže je bilo mogoče priti le še skozi en vhod, ki pa je zaradi velikega navala obiskovalcev klecnil pod pločevino, promet v garaži in iz nje na semaforizirano križišče s Šmartinsko ulico pa je obstal.

Mnogi so menili, da so k temu precej prispevali varnostniki Sintala, ki da so avtomobile v garažo spuščali že tudi, ko v njej ni bilo več prostega parkirnega mesta, hkrati pa da se niso odzvali na dogajanje in so prepustili voznike dolgemu čakanju in premikanju skozi garažo po milimetrih, namesto da bi z urejanjem prometa predvsem pri dovozu iz zgornjih etaž pohitrili promet.

Sintal: "Vse v skladu z načrtom"

Na konkretna vprašanja, kaj je predvideval predhodni dogovor glede zapore enega od vhodov ter krožišč vzdolž garažne hiše, kako je bilo porazdeljeno delo s policijo in zakaj se niso varnostniki dejavneje vključili v urejanje prometa v garaži, so nam iz Sintala odgovorili le, da so "varovanje v garažni hiši Cityparka … izvajali skladno z načrtom varovanja. Pri urejanju prometa je sodelovala tudi policija."

Policija: "V litrski lonec gre le liter vode"

S policije pa so sporočili, da je policija na podlagi izkušenj z zadnje prireditve še posebno pozornost tokrat namenila varnosti udeležencev, pri čemer je preprečevala množično prečkanje ceste, hojo po voziščih javnih cest itd.

Kot dodajajo, so bili po njihovih informacijah obiskovalci Cityparka prek oglasnih tabel obveščani o spremenjenem prometnem režimu, ki je začel veljati ob 18. uri, ko so zaprli enega od obeh izhodov iz garaže. "Zaradi gneče, ki je nastala zaradi spremenjenega režima je prihajalo do zastojev. Policisti so s pospeševanjem in s podaljševanjem intervalov na semaforiziranih križiščih poskušali gnečo "omiliti" (kot pravi pregovor v litrski lonec gre samo liter vode).  Vsekakor se takšne situacije analizirajo skupaj z organizatorji in vsemi ostalimi udeleženimi ter se poskušajo odpraviti na prihodnjih podobnih prireditvah," je na naša vprašanja odgovoril Vinko Stojnšek iz PU Ljubljana.

Komentarjev 4
  • Vissy 14:12 16.september 2012.

    Pozdravljeni!Prosim, če mi lahko kdo hitro pove, če tukaj objavim neko novico, ali to tudi objavijo v časopisu ali samo na spletu? Zanima me tudi. če danes želim nekaj objaviti, ali bo to objavljeno takoj (v istem dnevu) ...prikaži več ali morda naslednji dan?Hvala za vaš odgovor in Lp!

  • miqael 08:04 10.september 2012.

    Glede na to, da Ritem ni bil letos prvič, bi lahko ljudje svoje "nujne" nakupe prestavili na katero drugo uro ali dan. Obstaja pa tudi javni promet :)

  • Bizgec 21:43 09.september 2012.

    Tipicno po nase. Nastal je problem, zdaj pa ni nihce nic kriv.