Zdravje
42 ogledov

Gostinci so se potili za birokrate, učinka ni

Cacao Arhiv Cacao
Za označevanje živil, ki lahko vsebujejo alergene, je šlo veliko denarja, časa in volje. Nekaj mesecev kasneje so mnogi prepričani, da je šlo le za birokratsko farso, saj se ljudje za te oznake sploh ne zmenijo.

Potem ko so začela sredi lanskega decembra veljati nova pravila EU o označevanju živil, ki so pri gostincih sprožila veliko nejevolje, so ti skupaj s sekcijo gostincev pri OZS ustrezno označili alergene. Večina gostincev sicer ugotavlja, da skoraj ni gosta, ki bi zaprosil za dodatne informacije o alergenih, so povedali na OZS.

Da so gostinci ustrezno označili alergene, je njihova sekcija pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) po vsej Sloveniji lani izvedla več kot 15 izobraževanj in pripravila ustrezna navodila, za kar so gostinci in tudi sekcija porabili veliko časa in finančnih sredstev, so povedali na OZS.

V ljubljanski restavraciji Manna pa so za STA pojasnili, da so morali zaradi obsega podatkov pripraviti posebno mapo o alergenih, bolj kot strožje zahteve po označevanju živil pa bi se jim zdelo smiselno več energije usmeriti v boljše izobraževanje kadrov, da bodo znali primerno svetovati in komunicirati z gosti. Večjega zanimanja strank za informacije o alergenih sicer ne opažajo.

Informiranje z napako - ne vzbuja zanimanja

Nova zakonodaja EU je določila osnovna načela glede označevanja živil in predpisala konkretnejše zahteve, kot so npr. obvezne informacije o poreklu določenih vrst mesa, jasnejše navedbe o alergenih snoveh ali jasnejše informacije o hranilni vrednosti za večino predpakiranih predelanih živil.

Poleg tega po novem veljajo enake zahteve glede označevanja za spletno nakupovanje, prodajo na daljavo ali nakup v trgovini. Nova uredba je prinesla tudi jasnejše navedbe glede sestavljenega mesa in rib ter odmrznjenih proizvodov, uvedla pa je tudi strožja pravila za preprečevanje zavajajočih praks.

V Sloveniji je pred uveljavitvijo novih pravil v javnosti odmevalo predvsem to, da morajo biti alergeni v živilih, ki se prodajajo v obratih javne prehrane, navedeni na najmanj enem od mest, kjer je predstavljena ponudba jedi, npr. na jedilnem listu, panoju, ekranu ....

V OZS so pred uveljavitvijo strožjih pravil denimo poudarili, da evropska uredba za gostince predstavlja dodatno obremenitev, saj bodo za prilagoditev spremembam porabili kar nekaj časa, medtem ko so v Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij, ki deluje pri Gospodarski zbornici Slovenije, po drugi strani ocenili, da so pravila glede označevanja živil korak v pravo smer, smer boljšega informiranja potrošnika.

Komentarjev 1
  • Avatar praufo
    praufo 15:53 03.maj 2015.

    Ne vem od česa bodo birokrati v tej državi živeli, ko bo zmanjkalo gostincev. Tud gostinc se ne splača več bit. Vse je predrago. Lahko bi pa vprašali tistega gospoda, ki se je izmislil, da morajo vsi traktorji in priključki ...prikaži več imeti rdeče trikotnike. Koliko bo efekta od tega. Mogoče pa to ve g. Židan.