Slovenija
45 ogledov

Gradenj hiš vse več

Hiše v gradnji Žurnal24 main
V enem letu se je število izdanih gradbenih dovoljenj povečalo skoraj za četrtino.

V drugem četrtletju letos je bilo v Sloveniji izdanih 913 dovoljenj za gradnjo stavb, kar je za 24 odstotkov več kot v primerljivem obdobju lani, kažejo podatki Statističnega urada RS. Podjetniki z nepremičninami kljub tej rasti ostajajo pesimistični.

Zasebna iniciativa

"Večina izdanih gradbenih dovoljenj se nanaša na enostanovanjske stavbe, vključno z gradnjo prizidkov in nadzidav, kar pomeni, da gre bolj za zasebne iniciative,“ meni Zoran Madon iz agencije Metropola. Na trgu nepremičnin ponudba še vedno močno presega povpraševanje. V bližnji prihodnosti preobrata ne pričakuje. "Čakamo na jesen, a če se bo padec gospodarske rasti še nadaljeval, obeti niso dobri. Prav tako ostaja neznanka, kaj bo s ponudbo z bančnih slabih naložb oziroma z napovedano ustanovitvijo slabe banke,“ razlaga. Negativni vpliv za nepremičninski trg bo prinesla tudi uvedba novega davka.

Nižje cene

Cene stanovanj so se glede na vrh v prvi polovici leta 2008 znižale od 15 do 30 odstotkov, cene hiš pa tudi do 40 odstotkov.  Alen Komić iz ABC nepremičnin navede primer 62 kvadratnih metrov velikega stanovanja v Ljubljani, ki je bilo pred krizo ovrednoteno na 150 tisoč evrov, zdaj pa je njegova cena upadla na 115 tisoč evrov.  Po besedah Ksenije Brence iz agencije Dodoma pa je dandanes mogoče v okolici Maribora kupiti prijetno hišo že za sto tisoč evrov. "Povpraševanje je po dobrih lokacijah po atraktivnih cenah, pod tisoč evrov za kvadratni meter," pravi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.