Zdravje > Otrok
53 ogledov

Grajajte na pravilen način

otrok Profimedias
Kričanje na otroke ali poniževanje ima za otroka lahko velike negativne posledice.

Grajanje otrok ni vedno napačno, moramo pa to storiti na pravilen način, piše Focus. Raziskava Univerze v Michiganu in raziskava Unverze v Pittsburghu v ZDA sta pokazali, da ni škodljiv le tepež otrok. Negativne posledice ima tudi kričanje in ponižujoče grajanje otroka.

Analizirali 967 družin 

V sklopu raziskave so analizirali 967 družin iz različnih socialnih in kulturnih okolij ter z otroki starimi med 10 in 14 let. Otroci so tako pripovedovali o svojih lažeh ali neubogljivosti, starši pa o svoji reakciji na takšno početje otrok. Kar 45 odstotkov mater in 42 odstotkov očetov je priznalo, da so že povzdignili glas ali bili žaljivi do svojih otrok. Kdor je bil na tak način grajan, se je v primerjavi z drugimi obnašal bolj agresivno, pogosteje so zaznali tudi simptome depresije.

Z žalitvami bomo otroka le destabilizirali in mu uničevali samozavest. Če moramo otroka grajati, mu jasno in mirno pojasnimo, kaj je naredil narobe. Če bi ga radi kaznovali, pa mu lahko odvzamemo stvar, ki ga zanima. Pogosto je to povezano s televizijo, tablico, računalnikom in tako dalje. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.