Svet
40 ogledov

Grčija dviguje DDV, cene agencij za slovenske goste ostajajo iste

Grčija - lokali Robi Grmek
Davek na dodano vrednost se je v Grčiji za mnoge izdelke včeraj zvišal s 13 na 23 odstotkov. Dražje bo praktično vse; od hrane, pijače, storitev, tudi prevozniških in hotelskih. Agencije, ki v Grčijo vozijo Slovence: "Cene za naše goste ostajajo iste!"

Grki so zaskrbljeni in so – tisti, ki še imajo kaj prihrankov - pohiteli v banke, ki so danes spet odprle svoja vrata. Zaskrbljeni so tudi turistični delavci, ki se bojijo, da bo dvig cen vplival na odločitve turistov, kje bodo počitnikovali.

Turisti bodo dvig cen nedvomno občutili; dvigajo se cene hrane v restavracijah, dvigajo se cene prevozov. Je pa res, da se večina turistov, ki za svojo počitniško destinacijo izbere Grčijo, potuje na tamkajšnje otoke, kjer pa bodo dvig DDV-ja uvedli postopoma.

Cene za naše turiste ostajajo iste!

Kar se tiče naših aranžmajev, se cene med sezono ne bodo spremenile. Agencije imamo pogodbe, ki so zavezujoče, in so torej cene pogodbeno določene že v začetku sezone,” za žurnal24.si poudari Nataša Jeza Kotnik s turistične agencije Sonček. Podoben odgovor za naš portal podajo tudi pri Kompasu.

Slovenski turisti, ki so julija že odpotovali v Grčijo, so sicer izjemno zadovoljni, krize, pravijo, na otokih dejansko sploh ni občutiti. Dolenjec Robi Grmek je z ženo in dvema hčerkama ravno zaključil svoje počitnikovanje na Kefaloniji.

Odpotovali smo z agencijo Palma v aranžmaju letalske karte in apartmaja. Če primerjam današnjo Grčijo s tisto pred šestimi in štirimi leti, ne čutim nobene razlike. Prej nasprotno! Ljudje so bolj prijazni, bolj ustrežljivi,” pravi Grmek in doda, da so cene enake. “Cenkaš se lahko še vedno,” se nasmeji.

“Ponudba je top!”

Slovenec, ki je obredel že precejšen kos sveta, doda, da so Grki na otoku ležerni, kot vedno, da se tam čas ustavi tudi vsakemu turistu. Pravi, da bankomati delujejo ves čas, tudi prejšnji teden so in teden pred tem. “Nobenih vrst ni, rent-a-car deluje normalno, bencina je povsod dovolj, kulinarika je top, skratka, z izbiro počitniške destinacije smo več kot zadovoljni,” pravi Dolenjec, ki ima v lasti Plesni studio Novo mesto.

Grčija - bankomat  | Avtor: Robi Grmek Robi Grmek

Dodaja, da je kar malo slabe volje zaradi medijske propagande, ki Grčiji samo škoduje. “Prepričan sem, da bi bilo na otokih še več turistov, če ne bi poročali o nečem, česar na otokih res ni. Zagotovo bi bilo najmanj več tistih, ki potujejo v okviru tako imenovanih last minute ponudb.” Še enkrat poudari, da je res škoda vsake slabe reklame, ki bi kogarkoli odvrnila od izjemnih počitnic.

Prodajamo že oktober

Nataša Jeza Kotnik s turistične agencije Sonček pri tem pove, da je zapolnjenost njihovih aranžmajev v Grčiji dobra, predvsem poudari, da vsake toliko časa Grki presenetijo tudi s kakšno znižano ponudbo, ki je po večini vzrok po izpadu germanskega trga.

Lahko bi rekla, da so letala iz Slovenije dobro zasedena, priča smo običajnim ponudbam v zadnjem hipu, ki so podobna lanskim. S severnejših letališč pogosto zasledimo še bolj znižane cene, vendar se Slovenci zaradi dodatnih transferjev (in stroškov z njimi) zanje redkeje odločajo.

Pri Kompasu podajo podoben odgovor, pri čemer dodajo, da so številke slovenskih turistov, ki v Grčiji letujejo preko njihove agencije, podobne lanskim. Odpovedi niso beležili, le nekaj takšnih je, ki so se odločili za kasnejše termine, ko naj bi se dogajanje spričo krize malo umirilo. “Pri Kompasu smo tako običajno letovanja v Grčiji zaključili s septembrom, letos pa smo aranžmaje potegnili v oktober.

Grški otoki | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Grški otoki | Avtor: Profimedias Profimedias

 

 

 

 

 

 

 

Pri obeh agencijah poudarijo, da se v Slovenijo vračajo zadovoljni gostje. “Vsi naši potniki imajo lepe, sproščene, povsem običajne grške počitnice. Res je, da so nekateri zaradi mnogih vesti o Grčiji pred odhodom malce vznemirjeni, vendar takoj ko pridejo na otok, ugotovijo, da so novinarski prispevki eno, ležerna grška otoška realnost pa drugo,” še pudari Nataša Joeza Kotnik iz Sončka.

barbara.barbic@zurnal24.si 

Komentarjev 2
  • mph 09:42 21.julij 2015.

    Sodelavec ravno prišel nazaj, prejšnji mesec pa bili sorodniki, .... lahko samo potrdim navedbe iz članka. Je pa tudi to kot prvo del strategije krokarjev pa tudi novinarskih paničarjev, ker se samo takšne novice prodajajo. Res jih je lahko sram. ...prikaži več. Pa ne samo tokrat. In po vrhu vsega so že z letalsko karto in nastanitvijo verjetno med najcenejšimi.

  • francl12 09:33 21.julij 2015.

    že pakiram......