Svet
17 ogledov

Grčijo zajela panika, denar kopni

Bankomat v Grčiji EPA
Zaradi črnogledih napovedi o usodi Grčije v evropskupini je v petek z bančnih računov odteklo kar med 1,7 in dve milijardi evrov. Grke zajela panika, a minister za koordinacijo vlade miri, da bankrota ne bo.

V celotnem iztekajočem se tednu so tako Grki iz svojih varčevalnih računov dvignili že pet milijard evrov, piše STA. Še posebej je ljudi zajela panika, potem ko so propadli četrtkovi pogovori s predstavniki EU o nujnih reformah, s katerimi EU pogojuje izplačilo finančne pomoči, s katerim se Grčija še lahko izogne plačilni nesposobnosti in bankrotu.

Evropska centralna banka je včeraj bankam priskočila na pomoč in jim odobrila likvidnostno denarno pomoč, a ta naj bi zadostovala le do ponedeljka, ko bodo vnovič na sporedu pogajanja. Grški minister za koordinacijo vlade Alekos Flambouraris je danes javnosti zagotovil, da bo grška vlada kreditojemalcem razkrila nov program. Ob tem pa je še navedel, da ne verjame, da bi Evropska centralna banka dopustila bankrot Grčije.

Flambouraris je za televizijo Mega dejal, da vlada razmišlja tudi o tem, da prepovedali sheme za zgodnje upokojevanje in znižali prag za obdavčitev dobička pravnih oseb.

Vse oči so uprte v Grčijo  | Avtor: EPA/Yannis Kolesidis EPA/Yannis Kolesidis
Nemška kanclerka Angela Merkel je grške oblasti s premierjem Aleksisom Ciprasom na čelu že pozvala, naj ukrepajo pred ponedeljkom, ko je predviden nov krog pogovorov na ravni voditeljev povezave in sprejmejo potrebne ukrepe.

"Čas igre se je iztekel," pa je v video nagovoru Grkom dejal predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Pred ponedeljkovim vrhom se je treba po njegovih besedah znebiti utvar, da bo na ravni voditeljev prišlo do čarobnih rešitev. "Vrh tako ne bo zadnji korak, saj na njem ne bo tehničnih pogajanj. To je namreč naloga ministrov za finance," je dejal.

30. junija se izteče program evropske pomoči Grčiji, do takrat mora država poplačati tudi kar 1,6 milijarde evrov Mednarodnemu denarnemu skladu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • mph 16:31 21.junij 2015.

    @Klobasjic, .... še tega, kar zdaj je, ne bo, če boste še naprej harali po svetu dosnosučni ... ni dovolj, da delate sr... po celem svetu vsaj 2000 let ... bi radi še malo?

  • KLOBO 11:25 21.junij 2015.

    mph - mumlek , ti si še iz časov lesene žlice, zato živiš v svojem svetu, sanjaš o kukuruzu, ki ga ni !!!

  • mph 09:56 21.junij 2015.

    Če to veš, potem ti vzami tableto, če ne veš, se malo izobrazi.