Šport
69 ogledov

Grd padec v osmi etapi

Jasper Stuyven EPA
Jasper Stuyven (Trek Factory Racing) je zmagovalec 8. etape Dirke po Španiji. A njegovo zmago je popolnoma zasenčil grozovit skupinski padec, po katerem je nepremično na tleh obležal Kris Boeckmans (Lotto-Soudal).

Današnjo etapo je zaznamovalo mnogo nevarnih strmih spustov, a najgrši padec se je zgodil 50 kilometrov pred ciljem, na popolnoma položnem delu. V množičen padec je bilo udeleženo okoli 40 kolesarjev. Ko pa so se tisti brez hujših posledic pobrali ter nadaljevali z dirko, je na tleh ležala še četverica kolesarjev. Nacer Bouhanni se je držal za komolec, Tejay van Garderen za ključnico, Dan Martin je v bolečinah ležal na hrbtu, popolnoma nepremično pa je na tleh ležal Kris Boeckmans. Omenjena četvorka je bila nato prepeljana v bolnišnico. Kmalu je iz ekipe Lotto-Soudal prišlo obvestilo, da je tudi Boeckmans pri zavesti ter v stabilnem stanju.

Po odstopu Boeckmansa, odličnega sprinterja Bouhannija ter dveh favoritov za skupno zmago van Garderena ter do današnje etape celo tretjega v skupnem seštevku, Martina, pa so se padci nadaljevali. Prvi je pri spustu nastradal samostojni ubežnik Alex Howes, nekaj ovinkov nižje pa sta mu sledila še Niki Terpstra ter José Joaquin Rojas. Le nekaj kilometrov pred ciljem je motorist podrl še prvega favorita na današnji etapi Petra Sagana, ki pa se je kar grdo potolčen vseeno v ozadju pripeljal do cilja.

V ospredju pa je o zmagovalcu etape odločal sprint glavnine. Z odsotnostjo Sagana, Bouhannija ter tudi Johna Degenkolba, ki je zaostal za glavnino, je mnogo kolesarjev iskalo svojo priložnost. Za najmočnejšega se je izkazal Jasper Stuyven, ki je slavil pred Pelleom Bilbaom (Caja Rural) ter Kevinom Rezo (FDJ).

"Tudi sam sem bil udeležen v veliki skupinski padec. Močno sem si obtolkel zapestje. A sčasoma je bolečina minila. Po radiu so me ves čas spodbujali, naj se borim. Uspel sem se držati glavnine, nato pa sem bil zelo močan tudi v sprintu. Takoj sem začutil, da bom močnejši od ostalih. Naša ekipa je že na začetku Vuelte izgubila kapetana Fabiana (Cancellaro), a smo ostali motivirani, saj imamo dosti dobrih kolesarjev. Vedeli smo, da bomo imeli danes priložnost, katero sem na koncu tudi izkoristil," je po koncu etape povedal zmagovalec.

V skupni razvrstitvi ni prišlo do večjih sprememb, le z odstopom Martina (Cannondale – Garmin) se je večina kolesarjev povzpela za mesto. V vodstvu tako ostaja Esteban Chaves (Orica GreenEDGE), pred Tomom Dumoulinom (Giant – Alpecin) ima 10 sekund naskoka. Na tretje mesto se je povzpel Nicolas Roche (Sky) z zaostankom 36 sekund.

Dirka po Španiji, 8. etapa:

1. Jasper Stuyven (Bel/Trek) 04:06:05
2. Pello Bilbao (Špa/Caja Rural)
3. Kevin Reza (Fra/FDJ)
4. Giovanni Visconti (Ita/Movistar)
5. Youcef Reguigui (Alž/MTN-Qhubeka)
6. Tosh Van Der Sande (Bel/Lotto Soudal)
7. Julien Simon (Fra/Cofidis)
8. Pieter Serry (Bel/Etixx - Quick-Step)
9. Jose Joaquin Rojas (Špa/Movistar)
10. Nicolas Roche (Irs/Sky) vsi isti čas
...
130. Luka Mezgec (Slo/Giant-Alpecin) 13:43

Skupno:

1. Esteban Chaves (Kol/Orica GreenEdge) 31:12:18
2. Tom Dumoulin (Niz/Giant-Alpecin) + 0:10
3. Nicolas Roche (Irs/Sky) 0:36
4. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) 0:49
5. Joaquim Rodriguez (Špa/Katjuša) 0:56
6. Nairo Quintana (Kol/Movistar) 0:57
7. Fabio Aru (Ita/Astana) 0:57
8. Daniel Moreno Fernandez (Špa/Katjuša) 1:18
9. Domenico Pozzovivo (Ita/AG2R) 1:19
10. Mikel Nieve (Špa/Sky) 1:21
...
133. Luka Mezgec (Slo/Giant-Alpecin) 1:05:21

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.