Slovenija
23 ogledov

"Tu je dokaz neizkušenosti Violete Bulc"

Violeta Bulc EPA
V naglici spisano pismo nemškim oblastem zaradi vinjet, ki jih načrtuje uvesti Berlin, kažejo znake, kako je slovenska evropska komisarka politično neizkušena, pišejo v uglednem Bruseljskem tedniku European voice.

Neformalno dopisovanje med evropsko komisarko za promet Violeto Bulc in nemškim transportnim ministrom Alexandrom Dobrintom, je izbruhnilo v pravcati diplomatski spor med Nemčijo in Evropsko komisijo v katerem je kratko potegnila Bulčeva, piše European voice.

Konec novembra se je sestala z Dobrintom, kjer je ponovila zaskrbljenost Evropske komisije zaradi načrtov Nemčije, da bo tujcem za uporabo avtocest zaračunavala več kot svojim državljanom.

Nemški minister transport je prejšnji teden komisarko zaprosil za ponovni nujni sestanek, saj je bila nemška vlada tik pred tem, da o predlogu glasuje. Bulčeva mu je odgovorila, da za sestanek nima časa, v pismu pa še enkrat poudarila zaskrbljenost Evropske komisije – tokrat precej bolj neposredno kot do takrat. Prvič je komisija izrecno poudarila, da bi bil takšen zakon v nasprotju z zakonodajo Evropske unije.

Nemčija prevzela pobudo v sporu glede vinjet

Nemška vlada je pismo posredovala medijem in z opozarjanjem na nepravilnosti v pismu prevzela pobudo.

"Na nemškem ministrstvu za transport so namreč izkoristili priložnost in poudarili, da je bilo pismo, kot kaže, napisano v naglici, saj je bilo brez datuma, v njem pa je bilo zapisano tudi, da namerava o predlogu glasovati nemški parlament, čeprav je o njem razpravljala šele vlada. Nadalje, Bulčeva je v pismu kritizirala en predlog zakona, čeprav se problematike z avtocestami lotevata dva," pišejo v bruseljskem tedniku.

Bruselj: Vse voznike je treba obravnavati enakopravno

Komisija glavno sporočilo, ki ga je v Berlin poslala Bulčeva, podpira: "Vse voznike, nemške in tuje, je treba obravnavati enakopravno," poudarjajo v Bruslju.

"Škoda, ki jo je zaradi spora utrpela komisija najbrž ne bo velika, a napake v pismih Bulčeve so Berlinu dale možnost, da preusmerijo pozornost stran od pomembnega vprašanja – uvajanja vinjet na nemških avtocestah," še poudarjajo v tedniku European voice.

Komentarjev 12
  • Marjan Valič 10:09 20.december 2014.

    evropska unija bi morala sama ukrepat pa kaj mislijo nemci da so bog že tu je primer ko so hrvati za krajnsko klobaso dobili prigilevje če mislijo tako bolše da eu čimprej zapustimo pri nas so se utikali zakaj ne ...prikaži več pri nemcih na ta način eu ne bo dolgo smo živeli brez eu lahko živimo še

  • slajan 19:10 19.december 2014.

    Violeta je najboljša izbira za SLO- Nemci iščejo dlako v jajcu.

  • Ferluci 13:52 19.december 2014.

    Ni nepomembna napaka - vlada ali parlament je kar velika napaka, pa še datum je spustila. Očitno nima svoje ekipe, ki bi jo na to opozorila. Sicer ima pa prav.