Slovenija
231 ogledov

"Gre za trpinčenje do onemoglosti"

Prvi šolski dan Saša Despot
"Fazaniranje". Potreben nadzor, ne sankcije.

Dijaki višjih letnikov se s fazaniranjem – tako imenovanimi iniciacijskimi obredi – vedno nasilneje znašajo nad kolegi, ki prvič stopijo v srednješolske klopi, priznava učitelj, do nedavnega ravnatelj ene od ljubljanskih srednjih šol, ki ne želi biti imenovan.

"To je tipičen izraz amerikanizacije, ki je prišla tudi k nam, v smislu, da je treba izvajati iniciacije ob sprejemanju v takšne ali drugačne skupine. Napaka pedagoških delavcev je, da tega nimajo bolj pod nadzorom in dopustijo, da gredo stvari svojo pot. Tragično in žalostno pa je to, da zdaj postajajo standard že jajca in moka," pravi učitelj.

"Tradicija naj se ohrani"

"Na naši šoli takšno početje kaznujejo. Če se to opazi na šolski površini, učitelj takoj pristopi do dijaka in poskusi njegovo početje prekiniti. Ravnatelj to sankcionira tudi z ukorom ali opominom," pravi Alen Hliš s ptujske gimnazije in dodaja, da bi se morale tradicije, kot je "fazaniranje", ohraniti, a omejiti, da se nad dijaki ne bi izvajalo nasilje.

"Zadeva se je spridila"

"Dokler sem bil jaz ravnatelj, smo imeli to pod nadzorom. Stresanja moke in jajc nismo dopuščali, smo pa dovolili čečkanje s flomastrom – v nekih normalnih razsežnostih. Sankcioniranje pa je dvorezen meč. Lahko izrekaš ukore, ampak jih nihče več ne jemlje resno. Pomembnejši je pravilen pedagoški pristop; treba je nadzirati starejše dijake in sprejem izpeljati kot neko organizirano proslavo. Zadeva se je povsem spridila. Gre za trpinčenje nekoga do onemoglosti, potem pa bo ta poskrbel, da bo on trpinčil tiste, ki pridejo za njim," še pravi omenjeni učitelj.

Policija brez prijav

Prijav zaradi početja dijakov pa niso dobili niti na policiji: "Načeloma bi takšen dogodek lahko vseboval elemente prekrška s področja javnega reda in miru, vendar bi se oškodovanec moral jasno izreči, da se nekaj počne proti njegovi volji."

Komentarjev 21
  • mph 09:33 01.september 2014.

    Katerim je "cool"?? Par prizadetim mazohistom, ki jim je lepo cel teden drgnit flomastre s kože. En kup jih je vsako leto tarnalo nad tem nasiljem. To je navadno izživljanje. In če se to dogaja v tvoji deformirani, defektni, ... ...prikaži več Ameriki in podobnih državah, je pa to res lepo merilo. Zaradi prizadetih "obredov" vsako leto tam umre tudi po par deset dijakov (npr. ko je potrebno spit npr. liter viskija čim hitreje) in kjer imajo cela združenja staršev pokojnih dijakov in podobno. To tudi daja signal, da je izživljanje nekaj normalnega, ko se gruča spravi na posameznika.

  • mph 09:30 01.september 2014.

    Khm, če se to dogaja v ŠOLI v ŠOLSKEM ČASU, je to v domeni ŠOLE!

  • Skippy 16:55 17.september 2013.

    Ha ha, zdaj je že čečkanje s flomastri nevarno? Ha ha ha. Ljudje so se poslikavali že tisočletja nazaj. Še malo pa bomo maske in make up prepovedali v imenu fiktivnih nevarnosti.