Zdravje
931 ogledov

Pozor, grenivka v kombinaciji z nekaterimi zdravili zelo nevarna

grenivka Shutterstock
Če jemljete zdravila za zniževanje pritiska, antidepresive, zdravila za zdravljanje raka ali antibiotike, iz prehrane izločite grenivke - v vseh oblikah. To so priporočila kanadskih strokovnjakov iz Univerze v Ontariu.

Grenivke vsebujejo kemikalije furanocoumarine, ki preprečujejo razgrajevanje zdravil v črevesju. Učinek zdravila je lahko zato tako večji, da škoduje organizmu, pojasnjujejo strokovnjaki.

Posledice uživanja grenivke ali pitje soka grenivke v kombinaicji z zdravili, lahko zato povzroči notranje krvavitve, spremembo srčnega utripa, okvaro ledvic in celo nenadno smrt.

Od 85 zdravil, ki jih ni priporočljivo uživati v kombinaciji z grenivko, je lahko kar pri 43 posledica smrt.

Zdravila uživajte z vodo

"Ena tableta v kombinaciji s kozarcem soka iz grenivke ima lahko enak učinke, kot, če bi s kozarcem vode zaužili deset tablet. Ljudje ne verjamejo, ko to slišijo, a jaz lahko to dokažem," pravi vodja raziskav dr. David Bailey.

Skupaj z ekipo je odkril, da imajo podoben učinek kot grenivke tudi pomaranče sorte Sevilla in limete, zato priporoča, da se jih izogibate, če uživate zdravila.

Pitje soka ali uživanje sveže grenivke lahko zmanjša koncentracijo naslednjih zdravil zaradi inhibicije resorpcije - acebutolola, celiprolola, cimetidina, etopozida, feksofenadina, hinidina.

Pitje soka grenivke ali uživanje sveže grenivke pa ne vpliva na naslednja zdravila: - acenokumarol, alprazolam, amlodipin, desloratadin, amprenavir, digoksin, glibenklamid, hinin, haloperidol, kofein, klaritromicin.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.