Svet
115 ogledov

Grenlandija z višjo stopnjo umorov kot ZDA

Umor Shutterstock
Najbolj nevarna je Južna Amerika, najbolj varen Liechtenstein.

Brazilski institut Igarape, ki raziskuje urbane pojave, je pripravil svetovni zemljevid umorov Homicide Monitor. Najbolj presenetljivo je vsekakor dejstvo, da je statistično več umorov na Grenlandiji kot v Združenih državah Amerike.

Največ umorov v Braziliji in Indiji

Po zbranih podatkih je statistično največ umorov v Hondurasu, na sto tisoč prebivalcev jih kar 90,4 umre nasilne smrti. To je denimo, skoraj desetkrat višja številka kot v Iraku. Tudi druge južnoameriške država štejejo med najnevarnejše na svetu, med drugimi EL Salvador, Venezuela, Kolumbija in Brazilija.

Posebej zaskrbljujoče je dejstvo, da je po številu največ umorov v Braziliji (v letu 2012 jih je bilo 50.108), državi, ki bo leta 2016 gostila poletne olimpijske igre. Turisti naj se pa Brazilije  vsekakor ne bi ustrašili, meni kanadski ustanovitelj Igarape Robert Muggah. Strokovnjak je za Guardian povedal, da je večina žrtev mladeničev iz revnih četrti, beli turisti zelo redko postanejo žrtve umorov.

Nasilne smrti največ ljudi umre v revnih četrtih

V Evropi je največ umorov v Litvi in Latviji. Slovenija ima na sto tisoč prebivalcev 0,7 umorov in spada med evropske države z najmanj umori. To je npr. enaka stopnja nasilnih smrti kot jo imata Švedska in Norveška. Več umorov je med drugim na Hrvaškem (1,2), v Avstriji (0,9) in na Finskem (1,6).

Največ nasilja, ki se konča s smrtjo, je v revnih četrtih velikih mest. Tako Muggah ugotavlja:"Nasilje se koncentrira na nekatere četrti. V Bogoti (glavno mesto Kolumbije) se kar 98 odstotkov umorov zgodi na dveh odstotkih cest.“

82 odstotkov umorjenih je moških

Med žrtvami umorov je kar 82 odstotkov moških, večina jih je ubitih s strelskim orožjem. Kar 33 odstotkov vseh nasilnih smrti se zgodi v Latinski Ameriki in na Karibih, čeprav tam živi le okoli 8 odstotkov svetovnega prebivalstva.

Grenlandija z višjo stopnjo umorov kot ZDA, Rusija in Afganistan

Grenlandija, na kateri živi le okoli 57 tisoč ljudi, ima primerljivo stopnjo umorov kot Mehika in skoraj petkrat višjo od ZDA. Med razlogi za visoko število nasilnih smrti strokovnjaki štejejo predvsem družbene probleme, alkoholizem in nasilje v družini.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.