Šport > Nogomet
16 ogledov

Grešil tudi drugi mož Fife

Jérôme Valcke, Sepp Blatter EPA
Vodstvo Fife je branilo generalnega sekretarja Jérôma Valckeja, ki po njihovem naj ne bi imel nič z izplačilom desetih milijonov dolarjev.

Pismo, ki bremeni Jérôma Valckeja, generalnega sektarja Mednarodne nogometne zveze (Fifa), je le nekaj ur po tem, ko je krovna nogometna organizacija skušala oprati krivdo z enega svojih najvidnejših mož, znova poskrbelo za veliko blamažo krovne nogometne organizacije.

Poročila v Združenih državah Amerike so omenjala plačilo desetih milijonov dolarjev nekdanjemu podpredsedniku Fife in predsedniku konfederacije CONCACAF Jacku Warnerju, toda Fifa je hitela zatrjevati, da je pokojni Julio Grondona vodil omenjeni projekt, glede na to, da je bil vodja finančnega komiteja.

"Izplačila v višini desetih milijonov dolarjev je potrdil takratni predsednik finančnega komiteja, izvršila pa so se v skladu z organizacijskimi okvirji Fife," so zapisali pri Fifi in dodali: "Fifa ni imela nikakršnih stroškov zaradi zahteve Južne Afrike, ker so sredstva pripadala lokalnemu organizacijskemu komiteju. Tako lokalni organizacijski komite kot Nogometna zveza Južne Afrike sta upoštevala zahtevane formalnosti za popravek proračuna. Niti generalni sekretar Jérôme Valcke niti kateri drug član višjega vodstva ni bil vpleten v pobude, odobritev ali uveljavitev omenjenega projekta."

Toda zdaj je bilo objavljeno pismo Nogometne zveze Južne Afrike (SAFA), ki je naslovljeno na Valckeja, slednje pa kaže na to, da je vedel za sporna plačila. Pismo, ki ga je podpisal predsednik SAFA Molefi Oliphant, Valckeja poziva, da zadrži deset milijonov dolarjev za operativni proračun lokalnega organizacijskega komiteja SP 2010 in nameni denar programu Diaspora Legacy. Od tam naprej bi s tem denarjem upravljal Warner. 72-letni državljan Trinidada in Tobaga je sicer med 14 ljudmi, ki so jih z obtožnicami presenetile ameriške oblasti. Te jih bremenijo izsiljevanja, prevare in pranja denarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.