Magazin > Lepota & telo
500 ogledov

Pomembno! Zaradi tega ne smete gristi nohtov.

nohti grizenje Profimedias
Grizenje nohtov ima lahko veliko hujše posledice kot zgolj neprivlačen videz nohtov.

Neprijetna vnetja

Če odgriznete prevelik del nohta, je bakterijam in drugim nevarnostim izpostavljena občutljiva koža pod nohtom. Najpogosteje koža na prizadetem mestu pordeči, mesto zateče in postane boleče. Okužba je lahko prisotna tudi več tednov.

Dermatolog Adam Friedman z univerze George Washington poudarja, da je kemična sestava sline takšna, da lahko razgradi maščobe in druge molekule hrane. Slednje lahko poškoduje in vname kožo na konicah prstov, če jih imate neprestano v ustih. To je tudi razlog, zakaj ustnice razpokajo. 

Bolezni

S tem ko v usta dajete nohte in posledično prste, v usta vstopajo mikroorganizmi, ki od tam lahko potujejo naprej po telesu. Friedman opozarja, da se pod nohti nabirajo raznorazni ostanki in patogeni, iz katerih se lahko razvijejo resne težave. 

nohti vnetje | Avtor: Profimedias Profimedias

Vraščeni nohti

Okužbe predela okoli nohtov se lahko razvijejo v vraščene nohte. Slednje lahko postane kronična težava in v nekaterih primerih lahko vodi celo v deformacijo nohtov. 

Obrazne bradavice

Če praskate bradavico, lahko njeni delci zaidejo pod nohte. Ko se nato z roko dotaknete obraza ali ust, se kužni delci lahko prenesejo in v najslabšem primeru se razvijejo bradavice še na drugih mestih po telesu, tudi na obrazu ali vratu. 

Težave z zobmi

Dlesni so zelo občutljiv del ustne votline. Kronično grizenje nohtov lahko povzroči težave. Ranice, ki lahko nastanejo, ko si posameznik odgrizne noht in del tega poškoduje dlesen, v nekaterih primerih vodijo do vnetja dlesni. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.