Svet
15 ogledov

Grke plačevanje pokojnim umrlim stalo pet milijard

pokopališče Shutterstock
Grško finančno ministrstvo je po dveletnem intenzivnem nadzoru vendarle zaustavilo izplačevanje tisoče pokojnin mrtvim.

Plačevanje pokojnin mrtvim naj bi bilo v Grčiji vendarle stvar preteklosti, ki pa je državo v zadnjih 15-tih letih - po izračunih ministrstva - stala slabih pet milijard evrov. Grški mediji so se danes pri objavah te vesti sklicevali na vir v ministrstvu, že pred tem pa je včeraj namestnik ministra za finance Christos Staikouras zatrdil, da "ilegalnih pokojnin v državi več ne bo".

Med primeri nelegalnih pokojnin med drugim navajajo pokojnega grškega sodnika, katerega hči, njegova dedinja, je v smrtnem listu poneverila ime pokojnina, potem pa leta prejemala njegovo pokojnino. Na ta način je prejela okrog 300 tisoč evrov.

V nekem drugem primeru so birokratske vrzeli prejemanje pokojnine omogočile Grkinji, ki je leta 1969 postala vdova in je denar premejala po pokojnem možu, čeprav se je tri leta pozneje ponovno poročila.

Da ne bi ponovno prihajalo do takšnih primerov, so grške oblasti s pomočjo Evropske unije vzpostavile mrežo, s pomočjo katere informacije o mrtvem upokojenem državljanu dosežejo vse pristojne inštitucije.

Komentarjev 1
  • mirko 23:25 18.september 2014.

    to je možno tudi pri nas ! saj vendar sodimo na balkan