Svet
3 ogledov

V iskanju grške rešitve

Glasovni na grškem referedumu EPA/SIMELA PANTZARTZI
Finančni ministri so po koncu telekonference jasni: Dogovora danes ne bo!

Grki, ki bi morali pred polnočjo poplačati 1,6 milijardni dolg, so še tik pred zdajci evroskupini posredovali nove možnosti za kompromis ter zaprosili za novo pomoč iz evropskega mehanizma stabilnosti. Vlada Aleksisa Ciprasa je v zaprosila za kratkoročno podaljšanje obstoječega programa in 29,1 milijardno pomoč evropskega mehanizma stabilnosti v naslednjih dveh letih.

A po telekonferenci finančnih ministrov držav članic Evropske unije je jasno, da kompromisa danes ne bo. Finski finančni minister Aleksander Stubb je tako na Twitterju zapisal, da niso pristali na večino najnovejših grških predlogov, saj se je čas iztekel. O skoraj 29,1 milijardni pomoči pa bodo razpravljali po normalnem postopku. Grčiji pa se bo ob polnoči iztekel rok, ko bi morali poplačati 1,6 milijardni dolg Mednarodnemu denarnemu skladu, ker pa država denarja za poplačilo nima, bo sklad začel s postopkom ugotavljanja plačilne nesposobnosti. Usahnila pa bo pomoč tudi grškim bankam, ki že zdaj veljajo za nelikvidne.

Ker Grčija ni pristala na varčevalne ukrepe oziroma bo o njih še glasovala na referendumu,  je pozno popoldan Krizni sklad za zagotavljanje stabilnosti evra razglasil, da se ob polnoči Grčiji izteče program in ne bo deležna 1,8 milijardne pomoči, ki bi jih sicer namenila za poplačilo dolga. V sporočilu za javnost je direktor Klaus Regling dejal, da je bila Grčija na dobri poti okrevanja in da se ta trend lahko nadaljuje, če se "grški državljani odločijo vrniti na pot reform znotraj evroobmočja".

Po neuradnih podatkih je sicer že za jutri sklican nov vrh, a odločilen dan za Grčijo bo nedelja, ko naj bi se odvijal refrendum, na katerem bodo Grki glasovali, ali so pripravljeni sprejeti varčevalni program trojke. Cipras je v primeru, da Grki podprejo program, že napovedal odhod celotne vlade.

Komentarjev 2
  • micika 07:17 01.julij 2015.

    če grčija gre ven iz eu,pol je konc z evropo.angelca ne bo dobila morja in otoke

  • Papaja Popi 06:32 01.julij 2015.

    Grški lopovi pokvarjeni