Svet
110 ogledov

Grkškim bankam pošli bankovci za 20 evrov

Bankomat EPA
Medtem ko so oči EU in finančnega sveta uprte v grški referendum, pa so tamkajšnje banke pod velikim pritiskom, kaj se bo zgodilo v primeru zavrnitve nadaljnjega varčevanja. Dobesedno zmanjkalo je že bankovcev za 20 evrov.

Pred dnevi so zaradi silnega navala na banke in bankomate v državi uvedli omejitev, po kateri lahko domačini dvigujejo le še po 60 evrov na dan. Vendar pa je po poročanju dopisnice Sky News ta meja v resnici 50 evrov, saj je vsem grškim bankam že zmanjkalo bankovcev po 20 evrov. Očitno so namreč težave tudi z 10-evrskimi novci oziroma jih v bankomate praktično ne vstavljajo.

A pomanjkanje plačilnega sredstva pest tudi malo trgovino. "Vsi prihajajo z 20-evrskimi bankovci, ki jih dvignejo z bankomatov," je po poročanju Reutersa dejala prodajalka zelenjave na tržnici v Atenah. "Imamo hude probleme z drobižem."

Male trgovine imajo zato velikanske težave, če želijo sploh sprejeti denar kupcev, saj ne morejo vračati ostanka. Kjer je mogoče, zato vsi plačujejo s karticami, manj težav imajo tudi v območjih, kjer je veliko turistov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.