Svet
133 ogledov

Grozljiv sindrom begunskih otrok

Begunci Slovenska filantropija
Švedske oblasti skušajo rešiti težavo, za katero se zdi, da prizadane le najmlajše begunske otroke. Kot piše Independent, so težavo poimenovali "sindrom umika".

Zaradi sindroma, ki se množično pojavlja pri najmlajših begunskih otrocih na Švedskem, otroci padajo v stanje, podobno komi. Do sindroma običajno pride takrat, ko otroci izvedo, da jim sledi deportacija.

V lanskem letu so tovrstni sindrom zaznali pri 60 otrocih; postali so povsem pasivni, nepokreni, zadržani, niso mogli jesti in piti ter zadrževati telesnih tekočin, niso reagirali niti na fizične dražljaje ali bolečino, je objavljeno v zdravstvenem časniku Acta Paediatrica. Ostali so prikovani na posteljo ali na invalidskih vozičkih.

Nekateri zdravniki takšno stanje opisujejo kot "prostovoljno smrt". Pri prizadetih otrocih sicer znakov možganskih poškodb ni.

Kot objavlja New Yorker so podoben fenomen zaznali v nacinstičnih taboriščih; prizadel je ljudi, ki so popolnoma izgubili upanje in se vdali v svojo usodo.

Švedski Odbor za zdravje in socialno varstvo kot osrednjo rešitev za takšno stanje v prvi vrsti priporoča dovoljenja za bivanje v državi za družine takšnih otrok. Takšni ideji močno nasprotujejo tisti, ki so prepričani, da bi takšno ravnanje v resnici preprečilo pravi zdravstveni pristop težavi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 08:16 05.april 2017.

    zato ker jim starejši perejo možgane ko še odraščajo ,zakaj pa mislite da so taki,če bi kup muslimanskih otrok ločili in odrasli v našem svetu bi bili povsem običajni ljudje

  • stanko75 15:46 04.april 2017.

    Zanimivo da se to dogaja samo na Švedskem, nekako razumen pri starih ljudeh ko vejo kaj jih čaka, majhni otroci pa ne.

  • novispenjac 12:52 04.april 2017.

    moja hči je padal v komo, ko sem ji povedal, da ji ne bom kupil ajfona. mi že grozi s člankom v žurnalu