Svet
119 ogledov

Grozljivo, kaj so našli v trebuhu mrtvega kita

Nasedli kit na Norveškem University of Bergen
Raziskovalci so v trebuhu mrtvega kita našli več kot 30 plastičnih vrečk, ki so verjetno povzročili blokado črevesja in povzročili, da je nasedel na norveški obali.

Znanstveniki so odkritje v trebuhu kita označili za "ne presenetljivo", glede na količino plastičnih odpadkov, ki se nahaja v svetovnih vodah. 

Bolečine zaradi črevesne blokade

Zaradi črevesne blokade je kit po njihovih ocenah, preden je poginil, trpel hude bolečine, zaradi česar je verjetno tudi nasedel. 

Odpadki, ki so jih odkrili v njegovem telesu, so vključevali vrečke in embalažo, pretežno iz Velike Britanije in Danske. 

Onesnažene vode

"Odkritja niso presenetljiva," je za medije dejal zoolog Terje Lislevand. "Seveda je žalostno, da smo odkrili takšne velike količine. Ne upam si oceniti, kako dolgo je trajalo, da se je želodec napolnil."

Običajno je, da plastične odpadke najdejo v telesih poginulih morskih živali. Svetovni ekonomski forum ocenjuje, da bo leta 2050 v morju več plastike kot rib. 

Našli so ga pri Bergnu

Nasedlega kita so našli 28. januarja na otoku Sotra, zahodno od Bergna na Norveškem.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 11
  • jozicamurn 15:03 05.februar 2017.

    Žalostno, ne vem zakaj smo steklo in kartonaste vrečke ter kartonasto embalažo zamenjali s plastično. Red bi bil, da svoje kruto dejanje uporabe PVC omejimo ter zamenjamo s čem boljšim kar ni škodljivo tako za nas kot tudi za živali ...prikaži več in okolje. PVC povzroča raka in cel kup nevšečnosti ter s svojo dezintegracijo zastruplja množice. Dokazano.

  • sprehajalec 14:33 05.februar 2017.

    Probaj na glavo z vrečko Popi, pa boš videl kakšen je občutek...

  • Papaja Popi 14:21 05.februar 2017.

    sprehajalecNe sklepaj po sebi.