Vizita za živali > Novice
234 ogledov

Grozljivo ravnanje z živalmi

Kruto Organizacije za zaščito živali
Preiskovalni posnetki med drugim kažejo prestrašene evropske bike v turških klavnicah, ki jih popolnoma zavestne dvignejo privezane za eno od zadnjih nog, preden jim prerežejo vratove ...

Eurogroup for Animals je v lanskem letu zagnala kampanjo Stop the trucks, ki opozarja na problematiko prevoza živih živali, kampanji se je pridružilo tudi Društvo za zaščito živali Ljubljana.

Iz društva so sporočili, da so organizacije Animals International (AI), Tierschutzbund Zurich/Animal Welfare Foundation (TSB|AWF) in Eurogroup for Animals objavile šokantne posnetke, ki kažejo na kršitve zakonodaje na področju dobrobiti živali in mednarodnih sporazumov glede transporta živih živali iz Evrope v Turčijo, Bližnji vzhod in Severno Afriko. Na kruto ravnanje opozarjajo tudi pri zakolu.

Osemmesečna preiskava 

"Organizaciji AI in TSB|AWF sta v času od junija 2016 do februarja 2017 izvedli prelomno osemmesečno preiskavo, v okviru katere sta dokumentirali grozljivo obravnavo evropske živine, zlasti goveda in ovac, med prevozom preko Evrope do končnih destinacij v Turčiji, Libanonu, Jordaniji, Izraelu, Palestini in Egiptu, ter ob zakolu v teh deželah," opozarjajo v ljubljanskem društvu. Posnetki kažejo prevoz in metode zakola, običajne v teh državah uvoznicah, ki kršijo evropsko zakonodajo in mednarodne standarde.

Zato sta organizaciji združili moči z Eurogroup for Animals in njenimi člani po celi Evropi in pozvali Evropsko komisijo, da se postopno ukine izvoz živih živali in da se aktivno podpre prehod na trgovanje izključno z mesom.

Dva milijona živali 

"Ta preiskava razkriva skrajno neuspešno izvajanje nadzora izvoza živih živali s strani uradnikov Evropske unije. V Evropi vzrejene živali se prevaža na načine, ki kršijo uredbe Evropske unije. Podvržene so grozljivim praksam zakola, ki kršijo mednarodne sporazume," je v izjavi povedal Gabriel Paun, direktor Animals International za EU.

"Vsako leto se znatno več kot dva milijona glav živine in ovac po morju in cestah izvozi v Turčijo, na Bližnji vzhod in v Severno Afriko, čeprav v teh ciljnih državah nimajo zakonov, ki bi zaščitili živali pred krutim ravnanjem," še poudarjajo v ljubljanskem društvu.

Posnetki, ki so jih dokumentirali člani AI v državah uvoznicah med drugim razkrivajo: 

  • prestrašene evropske bike v turških klavnicah, ki jih popolnoma zavestne dvignejo privezane za eno od zadnjih nog, preden jim prerežejo vratove
  • kako evropsko govedo v Libanonu mučijo z električnimi palicami, nato pa ga dvignejo v zrak in zakoljejo
  • prestrašene evropske bike na področju Palestine, ki jih kruto zvežejo z vrvmi in jim pri polni zavesti prerežejo vratove
  • celoten obseg mučenja evropskih živali v zabojih za zakol na področju Turčije, Palestine in Egipta
  • dodatno je bilo dokumentirano tudi kruto ravnanje in klanje ovac na področjih Palestine in v Jordaniji

Dokazii iz preiskave pa med drugim kažejo na utrujene živali, ki so prispele v evropska pristanišča, kjer jih delavci rutinsko in v naglici silijo, da se premikajo po rampah navzgor, pri čemer uporabljajo električne palice. Opozarjajo tudi na lačna mlada teleta, ki so ji na silo odstavili, kličejo svojo mater ter na izčrpano in skoraj nerazpoznavno živino,  popolnoma prekrito z iztrebki, ki so jo raztovorili v Turčiji.

“Sodišče Evropske unije je odločilo, da Uredba Sveta (ES) o zaščiti živali med prevozom velja tudi zunaj meja Evropske unije, dokler živali ne prispejo na cilj. Vendar pa se te odločitve sodišča ne spoštuje in živali se še naprej izvaža v groznih pogojih.To ni samo protizakonito, temveč tudi nemoralno in nepotrebno, saj vse naštete države prav tako uvažajo velike količine ohlajenega in zmrznjenega mesa. Prav nobenega opravičila ni za to, da živalim povzročamo nepotrebno trpljenje, ko jih prevažamo žive,"  je povedala Reineke Hameleers, direktorica organizacije Eurogroup for Animals, je izjavila

Organizacije zdaj države in unijo med drugim pozivajo, da razvijejo strategijo EU z učinkovitimi spodbudami za postopno odpravo vseh prevozov živih živali in nadomeščanje le-teh s prevozom mesa in mesnih izdelkov. 

Zaradi grozljive vsebine dokaznih posnetkov nismo objavili, sami pa si jih lahko ogleate TUKAJ. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.