Slovenija
38 ogledov

Grožnja s stavko ostaja

slovenija 19.12.13. univerzitetni klinicni center maribor, ukc maribor, preiskav Nino Verdnik
Kardiologi zahtevajo plačilo interventnih posegov po podjemnih pogodbah. UKC Maribor: to je nezakonito.

Mariborski kardiologio in vodstvo UKC na današnjih pogajanjih  niso uspeli doseči dogovora, zato stavka, napovedana za ponedeljek, 21. julij, ni preklicana. "Glede plačila smo še vedno na dveh bregovih. Kardiologi vztrajajo pri plačilu po podjemnih pogodbah, za katere vemo, da je nezakonito in da zanje ne bomo dobili soglasja ministrstva za zdravje. Zato je pri tem nesmiselno vztrajati," je po pogajanjih povedal predsednik Sveta UKC Maribor Bogdan Čepič. Kardiologi in vodstvo UKC Maribor se bodo ponovno sestali jutri.

Nov sistem obračunavanja

Kardiologi zahtevajo večje plačilo za interventne posege - 100 evrov na poseg, vodstvo UKC Maribor pa jim ponuja 20 odstotno povišanje k osnovni plači. "Kardiologe najbolj boli, da smo prešli na nov sistem obračunavanja, drugje pa so ostali na starem," pravi Čepič. Kardiologi za  v Mariboru naj bi bili zaradi elektronskega beleženja dela v bistveno slabšem položaju kot kardiologi v Ljubljani.

Fides: sprejmite povišico

"Čeprav se s predlogom vodstva nismo strinjali, bomo o njem še enkrat razmislili, saj smo medtem glede drugih stavkovnih zahtev stališča precej zbližali," je dejal predstavnik zdravnikov predstavnik kardiologov Gregor Kompara, ki za zdaj vztrajajo pri stavki, čeprav po neuradnih informacijah od danes brez prave podpore sindikata Fides, ki menda meni, da bi morali ponudbo sprejeti.

Na pregled na Hrvaško

V primeru stavke, ko bodo kardiologi pomagali le urgentnim bolnikom, se bodo čakalne dobe na področju kardiologije podaljšale, ugotavljajo na UKC Maribor. "Na podlagi evropske direktive lahko bolniki ambulantne preglede opravijo tudi v drugih državah Evropske unije. Ambulantne storitve na področju kardiologije so na Hrvaškem cenejše, zato zavarovancem za te storitve ne bi bilo potrebno doplačevati," pravi Damjan Kos iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS). Na ZZZS sicer upajo, da do stavke in odhoda bolnikov na Hrvaško ne bo prišlo, saj bi to pomenilo odtok denarja iz zdravstvene blagajne.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.