Slovenija
24 ogledov

Grške oblasti: begunski val pojenjal

begunci Saša Despot
"Sistem deluje," pravi koordinator za zdravstveno oskrbo beguncev. To so na poti čez Slovenijo manj izčpani in manj izpostavljeni hladnemu vremenu, zato tudi manj bolani. Grške oblasti medtem poročajo o zmanjševanju begunskega vala.

"Zaenkrat ne opažamo posebnosti," na vprašanje, ali se je zdravstveno stanje med begunci po ohladitvi poslabšalo, odgovarja Sebastjan Komočar, koordinator zdravstvene oskrbe beguncev območju Posavja. Med begunci se sicer pojavljajo prehladna in druga vročinska obolenja, vendar nič pogostejša, kot v drugem begunskem valu. 

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Kot razlaga, so se potrebe po zdravstveni oskrbi beguncev v zadnjem obdobju celo zmanjšale, največ pa je poškodb. S tremi petinami obolelih in poškodovanih prevladujejo odrasli, njihova obolelost pa bistveno ne odstopa od povprečja domačih prebivalcev.

"Prehodi meje so hitrejši, sistem deluje veliko bolje kot prej. Zato je tudi manj izčrpanosti, na ta račun pa tudi manj vročinski obolenj," razlaga Komočar.

Zdravstvene ekipe najpogosteje pregleduje otroke - okoli 40 na dan, zdravniško pomoč velikokrat potrebujejo nosečnice in seveda kronični bolniki. V bolnišnico dnevno odpeljejo od dve do šest oseb. "Ponavadi gre za dodatno diagnostiko in krajše hospitalizacije," pravi Komočar. "Stvari se umirjajo."

Center pripravili za zimo

dobova begunski center | Avtor: mk mk
Na območju Policijske uprave Novo mesto je mejo v drugem begunskem valu prestopilo nekaj manj kot 195.000 prebežnikov, njihovo število pa naj bi še nocoj preseglo 200.000. Dobovski sprejemni center pa so še pred zadnjim mrazom pripravili na sprejem prebežnikov v zimskih razmerah. Približno 4000 kvadratnih metrov zemljišča, na katerem stoji center z zmogljivostjo približno 2000 ljudi, so preplastili z asfaltom, šotore pa so opremili z lesenim podom in opremili za ogrevanje s toplim zrakom.

Asfaltirano površino bodo ob sneženju tudi lažje plužili. Šotori naj bi bili po zagotovilu izdelovalcev primerni za zimske razmere in naj bi zdržali težo snega. Begunci se v centru zadržijo do pet ur, dnevno pa zanje skrbi približno 400 ljudi. Širitve zdajšnjega sprejemnega centra ne načrtujejo.

Grške oblasti: begunski val se umirja

Grške oblasti so danes poročale o umiritvi begunskega vala. V nedelje zvečer in v ponedeljek na otok Lezbos, glavno vstopno točko v EU na balkanski emigrantski poti, naj ne bi prispel noben begunec. Po podatkih prostovoljke Adre Slovenia je danes na Lezbos prišlo vsaj 2000 beguncev. . 

Pred tem je na Lezbos, ki se nahaja v bližini turške obale, z gumijastimi čolni ali manjšimi barkami prispelo do 5000 beguncev na dan.

begunci | Avtor: EPA EPA

Balkanske države so uvedle omejitve za ljudi, ki ne prihajajo iz držav, v katerih divja vojna. Od prejšnjega tedna lahko pot čez Balkan proti Nemčiji nadaljujejo samo begunci iz Sirije, Iraka in Afganistana.

Evropska unija je poleg tega pozvala Turčijo, naj omeji begunski tok proti Evropi, po nekaterih podatkih pa naj bi turške oblasti omejile tudi dotok beguncev iz same Sirije, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6